fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η "κυβέρνηση" της… Θεσσαλονίκης

Tsipras
Του Βαγγέλη Στολάκη
Μπορεί από τους εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις δυο περιφέρειες του νομού Θεσσαλονίκης να αξιοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό σχήμα μόλις… ένας, κάτι που έφερε γκρίνιες στα τοπικά κομματικά γραφεία, οι βουλευτές όμως της συμπολίτευσης τα τελευταία 48ωρα πραγματοποιούν τη μια σύσκεψη μετά την άλλη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την καταγραφή των σημαντικότερων προβλημάτων της Βόρειας Ελλάδας και την κατάθεση προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία με σκοπό την άμεση αντιμετώπισή τους. Η Karfitsa μίλησε με τους νέους αλλά και τους παλιούς εκπροσώπους της Κουμουνδούρου, οι οποίοι αναφέρονται στις προτεραιότητές τους και την προσωπική τους ατζέντα, κρίνουν την νέα κυβέρνηση και τα μέλη της και σκέφτονται ποιες θα είναι… οι πρώτες ερωτήσεις, που θα καταθέσουν.
Πρώτη περιφέρεια
Για τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ψηλά στην ατζέντα τοποθετείται το ζήτημα της ανεργίας. «Για μένα σημαντικά θέματα, τα οποία θα επιχειρήσω να αναδείξω μέσα από την κοινοβουλευτική μου δράση είναι η ανεργία και η αποβιομηχάνιση της πόλης» τονίζει η κ. Χαραλαμπίδου και συμπληρώνει πως θα δείξει ενδιαφέρον και για τα έργα υποδομής και την ανάπτυξη. «Θα πρέπει να επαναφέρουμε τις επιχειρήσεις που είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας» σχολιάζει. Όσο για την νέα κυβέρνηση λέει πως: «η σύνθεσή της είναι πολύ καλή και ισορροπημένη».
Όπως λέει στην Karfitsa η Γιάννα Γαϊτάνη στόχος της είναι να λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας αλλά και θέματα που σχετίζονται με ανθρώπινα δικαιώματα. «Έχω ασχοληθεί με τα θέματα υγείας και τα ζητήματα δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» σημειώνει η κ. Γαϊτάνη. Συμπληρώνει, πως εκτός από τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα που σκοπεύουν να την απασχολήσουν το προσεχές διάστημα, υψηλά στην προσωπική της ατζέντα τοποθετεί το ζήτημα της ανεργίας στην πόλη. «Τώρα δίνουμε μάχη για τους εργαζόμενους του Μετρό αλλά και για το ίδιο το έργο. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση παραλαμβάνει γη καμένη και στηρίζει την κυβέρνηση της Αριστεράς» λέει.
ΟΑΣΘ, ΜΕΤΡΟ, ΚΘΒΕ και επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 περιλαμβάνει η «ατζέντα» του δημοσιογράφου και βουλευτή πλέον, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. «Ήδη με τις πρωτοβουλίες του, τις τέσσερις πρώτες μέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε δείγματα γραφής και ανάσες στην ελληνική κοινωνία. Οι συλλογικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναμενόμενες προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, καθημερινές εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης, που άφησε στο πέρασμά του ο  ολετήρας του Μνημονίου προσδιορίζουν τα προτάγματα των συλλογικών πρωτοβουλιών κυβέρνησης και κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη» λέει. Ο κ. Τριανταφυλλίδης συμπληρώνει: «Στις προτεραιότητές μου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι άμεσες στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες σίτισης, ρεύματος, στέγης και υγείας. Επίσης τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης, λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Ψηλά τοποθετώ και την αντιμετώπιση της ανεργίας με κίνητρα και προγράμματα επανεκκίνησης της οικονομίας, με την σταδιακή επαναλειτουργία των κλειστών βιοτεχνιών στις Δυτικές Συνοικίες και των βιομηχανιών στη Σίνδο». Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογραμμίζει επίσης πως μέσα στις προσωπικές του προτεραιότητες περιλαμβάνονται «η επανέναρξη των έργων του Μετρό και η συντομότερη δυνατή ολοκλήρωσή του, για να ανασάνει η πόλη και ο εμπορικός κόσμος από τα εργοτάξια που επιτείνουν πέραν των άλλων και  το κυκλοφοριακό, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πρέπει να αναζωογονηθεί, και να ενισχυθεί όπως και κάθε άλλη πολιτιστική δραστηριότητα». Και καταλήγει πως για τον ίδιο σημαντικά ζητήματα είναι «η λειτουργία του ΟΑΣΘ και η δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 και η επιστροφή όλων των εργαζομένων».
«Είμαι βουλευτής Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη με τις ανοιχτές πληγές της, τα χαντάκια της, τους άνεργους απελπισμένους θα είναι η πρώτη γραμμή της μάχης» απαντά από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ ο πρώτος σε σταυρούς Γιάννης Αμανατίδης υπογραμμίζει: «Η Θεσσαλονίκη έδωσε και με το πρόγραμμά της τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την υποχρέωση να προσέξουμε ιδιαίτερα την πόλη, ώστε να υπάρξει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει προσδοκίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνει ο κ. Αμανατίδης.
Σε ό,τι αφορά την Α’ Θεσσαλονίκης, σε ζητήματα Παιδείας αναμένεται να επικεντρωθεί και αυτό εξαιτίας της συμμετοχής του στην συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος είναι αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, και ο μοναδικός Θεσσαλονικιός που αξιοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η Βούλα Τεκτονίδου, με την οποία επικοινώνησε η Karfitsa δεν θέλησε να «ανοίξει τα χαρτιά της» και μας παρέπεμψε στο… γραφείο τύπου του κόμματος.
Β’ Θεσσαλονίκης
Η Λίτσα Αμανατίδου της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης από την πλευρά της, κάνει λόγο για προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι προσωπικές. «Πρέπει να στηθεί ξανά η παραγωγική μηχανή. Να πέσει το κόστος παραγωγής και να γίνει ο σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να ανοίξουν θέσεις εργασίας» αναφέρει. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει και πως η αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης της περιοχής πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της νέα κυβέρνησης. «Μέσα από τις δέσμες που έχουμε παρουσιάσει για τα κόκκινα δάνεια, τις ασφαλιστές εισφορές, την τράπεζα ειδικού σκοπού στους μικρομεσαίους και στους αγρότες θα δώσουμε ρευστότητα στους μικρομεσαίους κάνει που σημαίνει ότι θα διασωθούν επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» σχολιάζει. Η κ. Αμανατίδου τονίζει επίσης πως «δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε ούτε το Λιμάνι ούτε τα περιφερειακά αεροδρόμια που μέσα στα 14 είναι και ο αερολιμένας Μακεδονία». Σε ό,τι αφορά την νέα κυβέρνηση, η κ. Αμανατίδου θεωρεί πως θα κριθεί στην πορεία της, ωστόσο τα πρώτα δείγματά της είναι θετικά. «Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τα πρώτα άμεσα μέτρα θα είναι και άμεσα υλοποιήσιμα για να διασώσουμε την κοινωνία» καταλήγει η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης.
«Πραγματική αυτονομία και δημοκρατία της τοπικής αυτοδιοίκησης» επιδιώκει να φέρει μέσα από την κοινοβουλευτική του δράση ο επίσης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος. «Πρέπει να ενδυναμώσει η λειτουργία της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και να δώσουμε έμφαση σε ζητήματα περιβάλλοντος» σημειώνει.  «Σκοπεύω να ασχοληθώ με το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Να πάρει μπρος η μηχανή της Βόρειας Ελλάδα και της Κεντρικής Μακεδονίας. Με την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουμε συζήτηση ανά δήμο και ανά περιοχή για θέματα τοπικής ανάπτυξης, γιατί μόνο έτσι ξεκινάει η οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.