Η μάχη του χειμώνα που καταλήγει στις κάλπες
Ύστερα από ένα πυκνό σε πολιτικά γεγονότα -όσο και ακανθώδες για το Μέγαρο Μαξίμου- χρονικό διάστημα από τις αρχές Αυγούστου έως το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα του στην τελευταία στροφή πριν από το κρίσιμο εκλογικό ραντεβού του 2023, όπως προσδιορίζεται από τον ίδιο σε όλες ανεξαιρέτως τις τοποθετήσεις του, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την απρόσκοπτη προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
Οι σχετικές εντολές – προτεραιότητες για το προσεχές εξάμηνο δόθηκαν στους υπουργούς κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την επισήμανση πως η προσπάθεια του κυβερνητικού σχήματος δεν πρέπει, υπό το βάρος ενός τοξικού πολιτικού κλίματος, να κοπάσει.
Άλλωστε, η διαβεβαίωση από τη ΔΕΘ ότι δεν επίκειται ανασχηματισμός έως τις εκλογές είχε πέραν όλων των άλλων και τη στόχευση να μην αφήσει σε κανέναν τη δικαιολογία του αντιπερισπασμού, ώστε όλα τα υπουργεία να έχουν… παραδοτέα εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια
Άπαντες στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για έναν πολύ «σκληρό χειμώνα», όπως τόνισε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φόντο της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που εκτοξεύει τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.
Και ενόσω το ευρωπαϊκόdebate καλά κρατεί γύρω από την ούτως ή άλλως καθυστερημένη παρέμβαση της ΕΕ στο ράλι των ενεργειακών τιμών διεθνώς, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με κεντρικούς άξονες τις ήδη ανακοινωθείσες πρωτοβουλίες για την εξουδετέρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και για την ανακύκλωση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου στην αντλία και στο σχετικό επίδομα όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, το πακέτο της ΔΕΘ, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αποτελεί μετρήσιμο αντίβαρο στη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο οι αβεβαιότητες ως προς τη διάρκεια και την ένταση του «φαινομένου» υποχρεώνουν το Μέγαρο Μαξίμου να κρατά εφεδρείες.
Κινητικότητα στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές με γνώση των ζωηρών ευρωπαϊκών διεργασιών τονίζουν πως οι επόμενες εβδομάδες -έως την τακτική Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου με ενδιάμεσο σταθμό την άτυπη Σύνοδο της Πράγας στις 6 και 7 Οκτωβρίου- αναμένονται ιδιαιτέρως κρίσιμες ως προς την τελική μορφή του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκράτηση των ενεργειακών τιμών διεθνώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεισέφερε στον δημόσιο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα από τον περασμένο Μάρτιο, επιμένει στην υιοθέτηση του μέτρου της επιβολής πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου και όχι αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ επιμένει και για την αναγκαία, κατά πολλούς, αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL