Πανελλαδική δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα της ΝΔ με 13 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δένδιας, Πιερρακάκης, Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, στην πρώτη τετράδα αξιολόγησης υπουργών. Ικανοποίηση για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και για την επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δηλώνουν οι πολίτες.

Του Δημήτρη Βασιλειάδη*

Τρια βασικά θέματα απασχόλησαν την επικαιρότητα κατά την διάρκεια διενέργειας της έρευνας. Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και οι τιμές της ενέργειας.


Αν και η αποδοχή της απόφασης της κυβέρνησης να «επιτρέψει» στους εμβολιασμένους να ζουν μια κανονική ζωή είναι υψηλή (7 στους 10 συμφωνούν), δεν είναι ακόμα λίγοι εκείνοι που είτε από φόβο, είτε γιατί τους βολεύει (lockdown, παραμονή στο σπίτι και τηλεργασία, διαβίωση με επιδόματα κλπ.), διαφωνούν. Αν σωστά πράττουν αυτοί που διαφωνούν θα φανεί τις επόμενες μέρες ή βδομάδες με την καθημερινή αναφορά των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση η κοινή γνώμη στο μεγαλύτερο μέρος της θέλει κανονικότητα και η κυβέρνηση αυτό μάλλον άκουσε περισσότερο παρά τις εισηγήσεις των ειδικών.


Σημαντικό κομμάτι της επικαιρότητας ήταν και η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Με δυο ερωτήσεις για το θέμα αυτό, αποτυπώνουμε την στάση της κοινής γνώμης : 6 στους 10 πιστεύουν ότι η
συμφωνία θωρακίζει την άμυνα της χώρας και ακριβώς το ίδιο ποσοστό διαφωνεί με την στάση της αριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι το ΚΚΕ, να την καταψηφίσουν στην Βουλή. Το θέμα αναδεικνύει και τις ιδεολογικές προσεγγίσεις που έχει η δεξιά/κεντροδεξιά/κέντρο με την αριστερά σε τέτοιου είδους θέματα.


Περίπου ένα 33% πιστεύει ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης, θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της χειμερινής περιόδου. Αν και ακόμα οι αυξήσεις δεν έχουν γίνει αισθητές στους λογαριασμούς των καταναλωτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβο ότι με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, η θέρμανση φέτος θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και για αυτό έξι στους δέκα περίπου δείχνουν από καθόλου έως λίγο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας.


Ο σημαντικότερος παράγοντας διαμόρφωσης της πρόθεσης ψήφου , δεν είναι άλλος από την στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Εκεί φαίνεται ότι η κυβέρνηση «κέρδισε» πόντους αποδοχής (όχι απαραίτητα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, δεν υπάρχουν άλλωστε σημαντικές διαφορές), απέναντι κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αν την επομενη Κυριακή είχαμε εκλογές τα ποσοστα θα ήταν:

ΝΔ 35,3%, ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, ΚΙΝΑΛ 7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,8%, ΜΕΡΑ 25 3,9%,
άλλο 9,3% και Αναποφάσιστοι 10,9%.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας για την οικονομία, που το 38% δηλώνει αισιόδοξο, ενώ το 58% απαισιόδοξο, όπως και το ότι το 52% πιστεύει ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα πήγαινε χειρότερα. Τέλος στην έρευνα καταγράφεται και η δημοτικότητα των Υπουργών με τους Δένδια, Πιερρακάκη, Σταϊκούρα,
Γεωργιάδη, Θεοδωρικάκο , Κικίλια, Παναγιωτόπουλο , Χατζηδάκη, Βορίδη και Σκρέκα να είναι στις δέκα πρώτες θέσεις.


*Ο Δημήτρης Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας
δημοσκοπήσεων Interview