Στις Βρυξέλλες χτύπησε χθες και σήμερα η καρδιά της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.. Το επίκεντρο της ελληνικής παρέμβασης ήταν η προσαρμοστικότητα της εκπαίδευσης στις κρίσεις, η καλλιέργεια δεξιοτήτων, η τεχνητή νοημοσύνη, και η εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ.
Ανθεκτικότητα και δεξιότητες: η εκπαίδευση του αύριο
Η Σοφία Ζαχαράκη ανέδειξε τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να επενδύσει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αντέχει στις κρίσεις, βασίζεται στη νέα τεχνολογία και εστιάζει όχι μόνο στις γνώσεις, αλλά στις δεξιότητες ζωής και πολιτειότητας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Αξιοποιούμε παιδαγωγικές μεθόδους, ενισχύουμε το digital school, επιμορφώνουμε στοχευμένα τους εκπαιδευτικούς μας».
Στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής βρίσκονται:
- Τα Skills Labs, που εφαρμόζονται πλέον σε όλες τις βαθμίδες και έχουν υποστηρίξει πάνω από 1,3 εκατ. μαθητές σε δεξιότητες ζωής και STEM.
- Η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από τα 4 έτη, που ξεκίνησε το 2020.
- Το πρόγραμμα Skills4Life, με καινοτόμα Τράπεζα Θεμάτων που συνδέει τη σχολική γνώση με την καθημερινή ζωή.
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του σχολείου, μέσα από την πλατφόρμα Digital School.
Κριτική σκέψη, πολιτική συνείδηση και βιώσιμη ανάπτυξη
Ξεχωριστή θέση είχε το νέο πρόγραμμα σπουδών “Δράσεις Ενεργού Πολίτη”, που ενσωματώνει τις αξίες της κριτικής σκέψης, της δημοκρατίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ σε όλες τις βαθμίδες. «Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο απασχολησιμότητα – είναι και αρχές», σημείωσε η υπουργός.
Η ψυχοκοινωνική διάσταση ενισχύεται επίσης, με διπλασιασμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ενώ από τον Σεπτέμβριο εφαρμόζεται η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, εκτός ρητών εξαιρέσεων.
Επαγγελματική κατάρτιση και εξοπλισμένα ΕΚ: επένδυση στο μέλλον
Στο σκέλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η υπουργός παρουσίασε:
- Τη δημιουργία 15 πειραματικών και θεματικών ΣΑΕΚ, με καινοτόμα προγράμματα.
- Την επικαιροποίηση των οδηγών κατάρτισης στους τομείς STEM.
- Τον εκσυγχρονισμό 376 εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με σύγχρονο εξοπλισμό.
Όλα αυτά εντάσσονται στη στρατηγική σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή, με στόχο μια ζωντανή αγορά εργασίας και ένα ευέλικτο μοντέλο μάθησης.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ
Η Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε στους ομολόγους της και την εξαιρετικά επιτυχημένη ελληνική πολιτική για τη διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε:
- 132 προτάσεις υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα (Joint ή Dual Masters) με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
- 63 εγκρίθηκαν ήδη, με αύξηση της χρηματοδότησης κατά 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Η χρηματοδότηση θα επεκταθεί, όπως ζητήθηκε και από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ώστε να προχωρήσουν ακόμη περισσότερες συνεργασίες.
Η Ευρώπη των δεξιοτήτων και η ελληνική στρατηγική
Η υπουργός χαιρέτισε τη συγκρότηση της «Ένωσης Δεξιοτήτων» από την Ε.Ε., και επεσήμανε ότι η σύγκλιση με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης (ΕΟΧ) είναι θεμελιώδης. «Οι δεξιότητες δεν είναι μόνο εργαλείο για την απασχόληση, αλλά μέσο για τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών», σημείωσε.
Η ελληνική θέση βρήκε θετική ανταπόκριση, με σειρά επαφών της Σ. Ζαχαράκη με τις ομολόγους της από Γαλλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Κύπρο, Λιθουανία και με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για τις Δεξιότητες και την Ποιότητα στην Εργασία, Ροξάνα Μιντσάτου.