00:45, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Η ώρα της σύγκρισης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Έντονο προεκλογικό άρωμα αναμένεται να έχει η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού. Μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα που είχε σε όλους τους τομείς η δική του κυβέρνηση σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Tου ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η αρχή θα γίνει σήμερα με την κοινωνική πολιτική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει τη σημαντική μείωση στην ανεργία παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις που υπήρξαν, τα μέτρα στήριξης στους νέους, τις φοροελαφρύνσεις, την επίλυση του ζητήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Όλοι οι τομείς του κυβερνητικού έργου εξακολουθούν να υλοποιούνται και μάλιστα με τη συνέπεια και την ταχύτητα που απαιτούν και οι εξελίξεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι «σε λίγο κλείνουμε το τρίτο έτος της διακυβέρνησης και μπαίνουμε στο τέταρτο. Έτσι κι αλλιώς, αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση της κινητικότητας σε ό,τι αφορά τις εκλογές».

Ωστόσο, η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Το Μαξίμου ανεβάζει διαρκώς τα όσα έγιναν το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα capital controls, το δημοψήφισμα και το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

«Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα (σ.σ.: χθες) μάλιστα, στις 5 Ιουλίου 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή», είπε ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σταθεί αρκετά στο ζήτημα της Novartis και στην παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο, για άλλα όμως θέματα και όχι για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, ενώ αθωώθηκαν από τις κατηγορίες και οι δημοσιογράφοι.

Γκρίζα παρένθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στο Στρασβούργο ευχαρίστησε την Ευρώπη για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε προκειμένου η χώρα μας να μη βγει από την Ευρωζώνη και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «γκρίζα» και «τραυματική» για τη χώρα μας «παρένθεση». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας μέσα σε τρία χρόνια άλλαξε σελίδα. «Ευτυχώς για την πατρίδα μου, η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον στα ψεύτικα συνθήματα αλλά μόνο στην αλήθεια της πράξης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που πήρε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων αλλά και για το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επανέλαβε την πρότασή του για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να αναχαιτιστεί η ενεργειακή κρίση, που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις κοινωνίες. «Δημιουργείται έτσι η “εύφλεκτη ύλη” για να φουντώσει και πάλι ο λαϊκισμός, διαλαλώντας απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Και απέναντί του, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε επίσης με προέδρους και στελέχη των ΝΟΔΕ και της ΟΝΝΕΔ από την Ευρώπη. Ο ρόλος της ομογένειας θα είναι διαφορετικός στις εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν, καθώς με τον νέο νόμο θα μπορεί να ψηφίζει και η ελληνική ομογένεια.

Μετσόλα: «Νέα εποχή για την Ελλάδα»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον πρωθυπουργό και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία έπειτα από 12 χρόνια. «Δεν ήταν εύκολο. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου των περιορισμών και της στενής επιτήρησης. Μια νέα εποχή βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας ξεκινά για την Ελλάδα και τον λαό της. Χαιρετίζουμε λοιπόν σήμερα το σημαντικό αυτό ορόσημο που πέτυχαν η Ελλάδα και κάθε Έλληνας πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού ανέβει στο βήμα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ακραία πόλωση επιλέγει ο Τσίπρας

Διχαστικός, ακραίος και αποφασισμένος να δημιουργήσει συνθήκες τεχνητής έντασης και τοξικότητας. Αυτά εκτιμούν στην Πειραιώς για τη στάση που θα κρατήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί και θα κινηθεί σε ρυθμούς «σκληρού ροκ» τόσο μέσα στη Βουλή σήμερα όσο και έξω στις περιοδείες του το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα σηκώσει πολύ ψηλά όχι μόνο τα θέματα της ακρίβειας αλλά και τον νόμο για τα πανεπιστήμια και τα εθνικά θέματα, για τα οποία θα κατηγορήσει την κυβέρνηση, αλλά και το θέμα της Novartis. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δώσει το στίγμα του επ’ αυτής της υπόθεσης: «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κύριε Μητσοτάκη».

Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι αυτό το θέμα κάνει κακό και στο εσωτερικό της ΝΔ λόγω της εμπλοκής του ονόματος του Αντώνη Σαμαρά και για αυτό θα επιχειρήσουν να το συντηρήσουν αρκετά ψηλά όχι μόνο στη σημερινή συζήτηση αλλά και μέχρι τις εκλογές. «Γαλάζια» στελέχη τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει με την ακραία πόλωση, όπως έκανε και το 2015, να σύρει τον χορό των εξελίξεων και να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα επί τη βάσει του γνωστού λαϊκισμού που διακρίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εποχή των «αγανακτισμένων» και των «κινημάτων της πλατείας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL