20:53, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Η ώρα των απαντήσεων από την κυβέρνηση

Μια πρώτη γεύση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Μαξίμου, απαντώντας με συγκεκριμένα στοιχεία στους ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου, που υποστήριξε ότι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργήθηκε το κύκλωμα για τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Toυ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκαναν λόγο για «συκοφαντικές προθέσεις» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το πρόγραμμα αφορά την κυβερνοασφάλεια για το Δημόσιο, για το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί ανάδοχος.Μάλιστα, παρέθεσαν αναλυτικά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί,αποδομώντας με αυτό τον τρόπο τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ,οι οποίες έπεσαν για μια ακόμη φορά στο κενό. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι κύριοι Σταϊκούρας και Πιερρακάκης, η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες της ΕΕ που δεν έχει αναπτύξει ακόμη ένα κέντρο που να μπορεί να διαχειρίζεται την άμυνα σε κυβερνοεπιθέσεις στον δημόσιο τομέα.

Ουσιαστικά, ο άμεσος τρόπος με τον οποίο απάντησε το Μαξίμου -αποφεύγοντας τους ακραίους χαρακτηρισμούς και δίνοντας πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις- είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα,όταν θα ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει καμία σκιά να πέσει πάνω στο επίμαχο ζήτημα, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέψει στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Τσίπρανα εργαλειοποιήσουν ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Επίσης, έχεικαταστήσεισαφές προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς πως δεν θα πρέπει να μείνει τίποτα αναπάντητο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να ενημερωθεί από τους αρμόδιους παράγοντες για τους λόγους που η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε επί τρεις μήνες, εξαπολύοντας συνεχείς επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ που ανταγωνίζεται τη Χαριλάου Τρικούπη προανήγγειλε, μέσω του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα, την αλλαγή των αρμών της εξουσίας στην περίπτωση που επιστρέψει στην εξουσία. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πολύ πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ στην αντιπολίτευση, καθώς παράλληλα διεξάγεται και η δικαστική έρευνα από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Σε βάθος δεκαετίας

Όλα δείχνουν ότι η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και έχει συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, θα έχει βάθος δεκαετίας. Εκτός από τις υποθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, θα περιλαμβάνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και του Παναγιώτη Λαφαζάνη για την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους, όπως επίσης και όσα άφησε να εννοηθεί ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου για το κινητό του Κυριάκου Μητσοτάκη,το οποίο είχε μπει στο στόχαστρο την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μια κίνηση που στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους από την κοινοβουλευτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη,ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να παραστεί στην Ολομέλεια.

Μητσοτάκης: Μεγάλο ζητούμενο η ενότητα

Παρά το τοξικό κλίμα που προκαλεί διαρκώς το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του για την ημέρα της Παναγίας αναφέρθηκε στην ενότητα που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν.«Αυτήν τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας παραμένει η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος. Να σταθούμε δίπλα σε όσες και σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες και με πίστη θα παραμείνουμε πιστοί στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα της ευημερίας, της αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής συνοχής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στην Τήνο, ενώ τίμησε όσους χάθηκαν στον τορπιλισμό της «Έλλης».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο (ΤΠΚ) «Μυκόνιος» του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να μεταβεί στο σημείο όπου είχε βυθιστεί το καταδρομικό πλοίο. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ πέταξε στεφάνη στη μνήμη των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων στο νησί της Μεγαλόχαρης, συνομίλησε με τους πολίτες στη Χώρα της Τήνου. «Αντλούμε δύναμη και πίστη για να μπορέσουμε ατομικά αλλά και συλλογικά να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και να βαδίσουμε στον δρόμο της προόδου, στον δρόμο της αυτοπεποίθησης, στον δρόμο της κοινωνικής συνοχής», είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL