05:41, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ουάσιγκτον θα «καθαρίσει» τον φιλότουρκο Στόλτενμπεργκ

Στα… όριά της φτάνει την Ουάσιγκτον ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τα προσωπικά παιχνίδια και τη δική του ατζέντα, η οποία απέχει παρασάγγας από αυτήν της Ατλαντικής Συμμαχίας. Και αν η ανοιχτά φιλοτουρκική στάση του εκνευρίζει στον μέγιστο βαθμό την Αθήνα, στην ίδια διάθεση φαίνεται πως είναι και η αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνοντας μια σειρά γεγονότων και δηλώσεων του Νορβηγού πολιτικού που τον δείχνουν να στέκεται περισσότερο στο πλάι της Άγκυρας και λιγότερο στον ίδιο τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ίδιος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τα ανιστόρητα… συγχαρητήρια του νατοϊκού στρατηγείου της Σμύρνης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τις σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων στην πόλη από τους τσέτες του Κεμάλ, «φορτώνοντας» την αθλιότητα στους υφισταμένους του. Ωστόσο η ουσία, που βγαίνει από την πάγια τακτική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν αλλάζει και είναι πως εξυπηρετεί ξεκάθαρα τον Ερντογάν. Και πλέον είναι ηλίου φαεινότερο πως «παίζει» Τουρκία όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά και έναντι του συνόλου των νατοϊκών κρατών αλλά και του ίδιου του Οργανισμού.

Αυτό αποδεικνύεται διαχρονικά, αποδείχθηκε και πρόσφατα με τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ «χάιδευε» παρασκηνιακά αλλά και δημοσίως την τουρκική κυβέρνηση, δικαιολογώντας τον εκβιασμό Ερντογάν με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα πως «η Τουρκία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρομοκρατία».

Λιβύη, Ρωσία και Αλεξανδρούπολη

Στον δικαιολογημένο εκνευρισμό της Αθήνας για τη λογική των ίσων αποστάσεων από τον Στόλτενμπεργκ προστίθεται και η αγανάκτηση κύκλων του αμερικανικού Πενταγώνου αλλά και Αμερικανών διπλωματών για τις αβάντες του γγ προς την Τουρκία και σε άλλα θέματα. Όπως, για παράδειγμα, στην υποστήριξή του στα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη, όταν από μόνος του βγήκε και προανήγγειλε στήριξη του ΝΑΤΟ στη φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στους κόλπους του οργανισμού. Ή στο ότι σφύριξε αδιάφορα όταν τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη και την αμερικανική στρατιωτική βάση της, σημαίνοντας συναγερμό στην Ουάσιγκτον.

Σε αυτά τα δυο γεγονότα που έχουν συζητηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα προστίθεται και η ανοχή του στους συνεχείς εναγκαλισμούς Ερντογάν – Πούτιν, με πιο πρόσφατα τα ενσταντανέ στη Σύνοδο του Οργανισμού Ασφαλείας της Σαγκάης, στην οποία συμμετείχαν Ρωσία, Κίνα και Ιράν, όλοι, δηλαδή, οι δυνάμει «εχθροί» των ΗΠΑ.

Όσο ο Στόλτενμπεργκ δεν τραβάει το αυτί του «σουλτάνου» τόσο κινδυνεύει το δικό του κεφάλι, με τον πέλεκυ να πλησιάζει απειλητικά τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL