, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Η παρεξηγημένη ανάρτηση Μητσοτάκη

Στη σύγχρονη μορφή της, με τις διαστάσεις της παγκοσμιοποιημένης κοινότητας του διαδικτύου σε ό,τι αφορά τόσο την ευκολία της επικοινωνίας όσο και την ταχύτητα της πληροφόρησης, η ειδησεογραφία έχει οδηγηθεί στο κλισέ «παράγουμε περισσότερες ειδήσεις από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε». Το συμβάν φέρνει δράση, η δράση προκαλεί αντίδραση, και αρχίζει η πολυεπίπεδη ανάλυση από διάφορες πλευρές. Και όλα αυτά σε χρόνο dt. Όλο αυτό έχει καλά και κακά, δημιουργεί δικλίδες ασφαλείας αλλά και προκαλεί κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι ότι η απάντηση, η «αντίδραση» στη δράση γίνεται με ταχείς ρυθμούς, στη «βράση» και όχι όταν… κρυώσει το πράγμα.

Για να φύγουμε από τα θεωρητικά και να πάμε στην ουσία, η ελληνοτουρκική ένταση του τελευταίου διαστήματος είναι ένα από αυτά τα θέματα που καθημερινά τροφοδοτείται με γεγονότα και από τις δυο μεριές, εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων τεκταινομένων και επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, φαινομενικά άσχετους με τα όσα συμβαίνουν στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Χθες βγήκαν στο φως ασκήσεις και NAVTEX, διαρροές από το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος, η γαλλική προαναγγελία στήριξης της χώρας μας από την Ευρωμεσογειακή Ομάδα στην προσεχή σύνοδό της, η παρέμβαση του αυτοεξόριστου ιμάμη και ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, Φ. Γκιουλέν, υπέρ σταθερότητας και τα γνωστά, δηλαδή οι κορόνες Ακάρ, Τσαβούσογλου, Καλίν, Μπαχτσελί κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται η κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Τουρκία, αυτήν την υπερπληροφόρηση διαχειρίζονται οι Έλληνες, πιθανώς σε έναν βαθμό και οι Τούρκοι, συν τις αναλύσεις, εκτιμήσεις, επιδιώξεις που ακούγονται από ειδικούς και «ειδικούς» σε τηλεοράσεις και διαδίκτυο. Όλο αυτό το πλέγμα εξηγεί εν πολλοίς και την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να απευθυνθεί στον τουρκικό λαό μέσω των social media στη γλώσσα του, να τους ενημερώσει ο πλέον αρμόδιος πως η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη. Μια πρωτοβουλία που παρεξηγήθηκε και παρερμηνεύτηκε, από κάποιους λοιδορήθηκε και από άλλους πιο… πατριώτες θεωρήθηκε ηττοπαθής. Λίγοι ήταν αυτοί που κατάλαβαν ότι ήταν η ενδεδειγμένη, με τον τρόπο που έγινε, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, το σωστό μήνυμα στο μπουκάλι στη θάλασσα του Αιγαίου. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL