, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Η προσοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπό κατάρτιση είναι τα ψηφοδέλτια της ΝΔ όπως διαβάζω στην εφημερίδα μας, χωρίς όμως να κρίνεται σκόπιμο να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές σε σχέση με το 2019.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Αέρας ανανέωσης, όμως, θα υπάρξει κυρίως από τη δεξαμενή τηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης,καθώς αυτοί έχουν πιο άμεση επαφή με τους πολίτες και άρα φέρνουν μαζί τους αρκετές προσωπικές ψήφους που είναι σημαντικές ειδικά την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, ώστε να εξουδετερωθεί η χαλαρότητα της ψήφου.

Πρόσφατα προέκυψε θέμα συζήτησης σχετικά με την παράδοση της έδρας του βουλευτή ΓρεβενώνΑνδρέα Πάτση της ΝΔμετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Παρόμοιες συζητήσεις γίνονταν και στο παρελθόν, κάθε φορά που προέκυπτε ανάλογο θέμα ύστερααπό διαγραφή ή εθελουσία ανεξαρτητοποίηση βουλευτή. Συνταγματολόγοι διατύπωναν τις θέσεις τους και οι περισσότεροι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η υποχρεωτική παράδοση της έδρας είναι αντισυνταγματική.

Το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της άποψης αυτής ήταν ότι ο βουλευτής ήταν εκλεγμένος από τον λαό, επομένως, η βίαιη αποβολή του από το Κοινοβούλιο είναι αντισυνταγματική, διότι έτσι παραβιάζεται η λαϊκή βούληση. Δεν είμαι νομικός για να προβάλω νομικά επιχειρήματα. Κάνω,όμως, μερικές απλές σκέψεις που, εφόσον είναι λογικές, μπορεί να οδηγήσουν, αν η Βουλή το αποφασίσει,σε τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

Ο βουλευτής εκλέχθηκε γιατί συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, το πρόγραμμα και τις αρχές του οποίου ασπάσθηκε. Αν δεν είχε συμπεριληφθεί, όσο ικανός και αν ήταν, ό,τι προσόντα και αν διέθετε, δεν θα μπορούσε να εκλεγεί. Άρα η επίκληση της λαϊκής ετυμηγορίας είναι σωστή κατά το ήμισυ. Δεύτερο επιχείρημα των υποστηρικτώντης μη αντικατάστασης είναι ότι, σε περίπτωση τέτοιας ρύθμισης, οι βουλευτές θα είναι πιόνια του κόμματος, δεν θα τολμούν να διατυπώνουν αντίθετες απόψειςκ.λπ. Δεκτό μέχρις ενός σημείου, γιατί αν οι διαφωνούντες βουλευτές δεν έχουν το θάρρος να παραιτηθούν και από την έδρα, όταν διαφωνούν με κρίσιμες αποφάσεις του κόμματός τους, τότε δεν αξίζουν να βρίσκονται στη Βουλή.

Απότην άλλη πλευρά, υπάρχουνκαι περιπτώσεις που τις ζήσαμε στο παρελθόν, ιδίως ότανη κυβερνητική πλειοψηφία ήταν οριακή,151 ή 152 έδρες, βουλευτές να εκβιάζουν το ίδιο τους το κόμμα με ανεξαρτητοποίηση, προκειμένου να πετύχουν κάποιες επιδιώξεις τους.Η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία λειτουργεί με κόμματα, προγράμματα και αρχές. Αν ήταν να εκλέγονται βουλευτές μεμονωμένα άτομα, τότεη Βουλήθα γέμιζεμόνομε πρόσωπα της τηλεόρασης ή του χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι το πεδίο ανάδειξης όσων πιστεύουν ότι οι πολίτες τούς εμπιστεύονται και επιθυμούννα ασκούνπροσωπική πολιτική.Και όσο τα βιογραφικά ξεσκονίζονται, η οδηγία που έχει στείλει ο πρωθυπουργός προς όλα τα στελέχητηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια και να τους πουν ότι,σε αντίθεση με αυτά τα οποία έκαναν οι προηγούμενοι, αυτή η κυβέρνηση ήταν συνεπήςστις δεσμεύσεις της.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL