Η πυξίδα των δημοσκοπήσεων δείχνει… αυτοδυναμία της ΝΔ
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων εστιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, χαράσσοντας τη στρατηγική των επόμενων λίγων εβδομάδων έως τις κάλπες της απλής αναλογικής. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι όλες οι έρευνες έως τώρα έρχονται να διαψεύσουν την εικόνα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προβάλει, την εικόνα, δηλαδή, των απογοητευμένων και οργισμένων πολιτών και μιας κυβέρνησης «χωρίς νομιμοποίηση» στη λαϊκή βάση.
Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ
Άλλωστε, και η τελευταία δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 κατέδειξε μια διαφορά της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία 32,7% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ, 9,8% για το ΠΑΣΟΚ, 5,3% για το ΚΚΕ, 3,9% για την Ελληνική Λύση, αλλά και 3,4% για το κόμμα Κασιδιάρη -που με αυτό το ποσοστό θα πετύχαινε την είσοδό του στη νέα Βουλή, αν δεν μπει νομοθετικό «φρένο»- και 2,8% στο ΜέΡΑ25. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός με 48,7% έναντι 32,1% του Αλέξη Τσίπρα.
Αδιαμφισβήτητη υπεροχή
Και η δημοσκόπηση της Marc έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η πρώτη θέση για τη Νέα Δημοκρατία και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητες, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική περί προβολής του κυβερνητικού έργου, αλλά και περί απευθείας σύγκρισης Μητσοτάκη – Τσίπρα.
Με βάση τα ποσοστά που αποτυπώνονται σε όλες τις έρευνες των τελευταίων δύο μηνών, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν περίπου ως βέβαιο ότι κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής δεν πρόκειται να προκύψει, για αυτό και στόχος παραμένει ένα ισχυρό ποσοστό στην πρώτη αναμέτρηση, της τάξεως του 34%, ώστε στις δεύτερες εκλογές με το νέο σύστημα, όπου η πόλωση θα χτυπήσει «κόκκινο», να είναι εφικτός ο στόχος ενός ποσοστού περί το 38%, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Για αυτό και οι αναφορές περί «εθνικής κάλπης» θα συνεχιστούν, ώστε να περιοριστούν η «χαλαρή ψήφος» και η ψήφος διαμαρτυρίας στην πρώτη αναμέτρηση.
Χορός για δύο
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, μέσα στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν ουσιαστικά να επιλέξουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, θα παίξει και η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες τόσο θα γίνεται σαφές ότι θα πρόκειται για έναν «χορό… για δύο». Αυτή την ώρα, η διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι της τάξεως των 5-7 ποσοστιαίων μονάδων και η εικόνα αυτή επιδιώκεται να διατηρηθεί.
«Δεξαμενή» για την ενίσχυση των ποσοστών της «γαλάζιας» παράταξης θεωρείται τώρα ένα μέρος του χώρου του Κέντρου, δηλαδή, ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο χώρος των αναποφάσιστων, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 8%-10%. Συνολικά, ένα 15% του εκλογικού σώματος, αυτή τη στιγμή, παραμένουν στην «γκρίζα ζώνη», από την οποία μπορεί να αντλήσει θετικές ψήφους η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν.
Η οικονομία
«Πυξίδα» για την ψήφο των πολιτών θα είναι μια σειρά ζητημάτων, με πρώτο, όπως αναδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις, να είναι η οικονομία, κάτι που επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων και από τις έρευνες της Marc, της Opinion και της Alco. Στην πρώτη έρευνα, η ακρίβεια χαρακτηρίζεται ως η πρώτη ανησυχία από το 83,5% των ερωτηθέντων, στη δεύτερη έρευνα η ακρίβεια αποτελεί το πρώτο πρόβλημα για το 64,1% των ερωτηθέντων, ενώ στην τρίτη η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια θα είναι το κριτήριο για την ψήφο των πολιτών κατά 23,3%. Σε αυτό το περιβάλλον, έχει σημασία ότι το 47,7% των ερωτηθέντων σε έρευνα της RASS χαρακτηρίζει μέτρια την οικονομική του κατάσταση, ενώ το 15,5% κακή και το 29,7% καλή.
Όλο τάζεις κι όλο λες
Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις, οι προοπτικές για την επόμενη μέρα, είναι το πεδίο στο οποίο στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι έχουν πλέον το προβάδισμα, καθώς απέναντι στην άκρατη παροχολογία, όπως επισημαίνουν, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, «τάζοντας τα πάντα στους πάντες», η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα πακέτο συγκεκριμένων μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί, δίνοντας, όπως σημειώνεται, ανάσα στους πολίτες και μια λογική μετρημένων, αλλά πλήρως εφαρμόσιμων πολιτικών, που οι πολίτες γνωρίζουν ότι μπορούν να υλοποιηθούν.
Ο στόχος της αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση εδράζεται και στις απαντήσεις των πολιτών στις έρευνες που δημοσιοποιούνται Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Metron Analysis το 50% των ερωτηθέντων επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 47% κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ σύμφωνα με την GPO, αν δεν προκύψει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή, το 50,9% επιθυμεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και το 45,9% σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Η σύγκριση με το 2019
Τα έως τώρα δεδομένα, με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων ως βάση συζήτησης, επιβεβαιώνουν ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται περίπου 3,5 ποσοστιαίων μονάδων των εκλογικών ποσοστών που κατέγραψε το 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι σταδιακά συσπειρώνεται. Απώλειες καταγράφει το ΠΑΣΟΚ (από ποσοστά της τάξεως του 14% τον Οκτώβριο, πλέον αποτυπώνεται οριακά γύρω από το 10%), σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά του ΚΚΕ, όπως και της Ελληνικής Λύσης, ενώ γύρω από το 3% κινείται το ΜέΡΑ25. Από τον συγκερασμό των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνεται ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμαίνεται γύρω στο 8%. Από τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνεται και η εκτίμηση ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογικές αναμετρήσεις ενισχύεται ο δικομματισμός.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL