Η στρατηγική Μητσοτάκη ανάχωμα στην ακροδεξιά
Οι προειδοποιητικές βολές του πρωθυπουργού για τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς δεν βρήκαν ευήκοα ώτα τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Οι Βρυξέλλες μπορεί να έδειξαν πως θορυβήθηκαν με το θρίλερ των γαλλικών εκλογών, όταν στο παρά πέντε κέρδισε ο Εμανουέλ Μακρόν τη Μαρί Λεπέν, ωστόσο, στη συνέχεια η ευρωπαϊκή πολιτική δεν άλλαξε. Όμως ο πληθωρισμός συνέχισε να «πνίγει» τα ευάλωτα νοικοκυριά χωρίς να λαμβάνονται από τους «27» κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακός κρίσης και της ακρίβειας.
Το πάθημα με τη Γαλλία δεν έγινε μάθημα και έτσι έξι μήνες μετά η Ιταλία θα αποκτήσει ακροδεξιά πρωθυπουργό. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα κόμμα με καταγωγή από τους νοσταλγούς του Μουσολίνι θα αναλάβει το πηδάλιο στην τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης. «Οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν από παραγωγή καινούργιων αδιεξόδων. Οι λύσεις απαιτούν στρατηγική και φιλελεύθερη πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Θα περιμένουμε και θα δούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών.
Το ενθαρρυντικό για τη χώρα μας είναι πως μέχρι στιγμής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται να επιστρέφει στο πολιτικό σκηνικό το φάντασμα της ακροδεξιάς. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην ισχυρή κυβέρνηση που υπάρχει και δεν επιτρέπει να εξαπλωθούν τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα. Επίσης, τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται διαρκώς και έχουν προτεραιότητα τους κοινωνικά ασθενέστερους λειτουργούν σαν ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική αβεβαιότητα και τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας και του ρευστού πολιτικού κλίματος που θα επιφέρουν οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν αποκλείεται να αυξήσει τα ποσοστά της ακροδεξιάς, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πολιτική αναστάτωση για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Μέχρι στιγμής τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ δεν ξεπερνούν συνολικά το 4% έως 6% και δενφαίνεται να εμφανίζουν αυξητικές τάσεις σύμφωνα με τους εκλογολόγους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως ο Γιάννης Οικονόμου ξέκοψε από νωρίς και με κατηγορηματικό τρόπο οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση.
Στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως στόχος στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν είναι η αυτοδυναμία, με την οποία η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, η οποία βοήθησε σημαντικά για την επίτευξη των στόχων.
«Στη χώρα μας έχουμε μια πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη και ουσιαστική είναι η σταθερότητα και το πόσο αναγκαία είναι μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις και στον ανήσυχο κόσμο που έχουμε, με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις αγωνίες των ανθρώπων, για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες τους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL