Η ύποπτη αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ για τα κακόβουλα λογισμικά
Σε μπούμερανγκ δείχνει να εξελίσσεται η υπόθεση των υποκλοπών για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά την παραδοχή-αυτογκόλ της Θεανώς Φωτίου και τα όσα είπε ο Γιάννης Μαντζουράνης για τους προστατευόμενους μάρτυρες, θυμίζοντας τη σκευωρία της Novartis, ήρθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να κάνει λόγο για «ύποπτη αδιαφορία» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα κακόβουλα λογισμικά είχαν εντοπιστεί από την ΕΥΠ να λειτουργούν στη χώρα μας από το 2016.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κυβέρνησε, αδιαφόρησε πλήρως για τη ρύθμιση του εξαιρετικά ευαίσθητου -για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία- πεδίου των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών και τα λογισμικά παρακολούθησης», είπε ο κ. Οικονόμου.
Ωστόσο, σε ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που αφορά την εθνική ασφάλεια η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να επιμένει στην τακτική τού «όχι σε όλα» και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που έθεσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση. «Είναι προφανές από την ανακοίνωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν κατανοεί είτε -όπως το συνηθίζει- σκοπίμως διαστρεβλώνει αυτό που διαβάζει», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η πολιτική, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, είναι επίλυση προβλημάτων με πράξεις, απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και μετρήσιμα αποτελέσματα. Όχι ακατάσχετη θεωρητικολογία, όχι κραυγές, όχι ψέματα, όχι συκοφαντίες. Και αυτή είναι η τεκτονική ρωγμή που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τα σημεία τριβής
Το ζήτημα του απορρήτου, το τριμελές όργανο που θα αποφασίζει την άρση, η διαγραφή των παρακολουθήσεων και το ποιο κακόβουλο λογισμικό θεωρείται παράνομο είναι τα βασικά σημεία στα οποία διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως το χρονικό όριο των τριών ετών απαιτείται έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε επικινδυνότητα για την εθνική ασφάλεια, μια τακτική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως προς τη διαγραφή υλικού παρακολουθήσεων, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως η νομοθεσία ισχύει εδώ και δεκαετίες, ενώ για πρώτη φορά τυποποιείται η διαδικασία και τίθενται αυστηρά και εύλογα όρια. Το υλικό παρακολούθησης θα καταστρέφεται στους έξι μήνες, με τον φάκελο τεκμηρίωσης της άρσης του απορρήτου να καταστρέφεται ύστερα από δεκαετία, για το οποίο επίσης δεν υπήρχε προθεσμία στην προηγούμενη νομοθεσία.
Στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έκανε πράξη τις δεσμεύσεις του για τη θεσμική θωράκιση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ, διορθώνοντας παράλληλα παθογένειες του παρελθόντος. «Αυτό που κάνουμε είναι ότι καθιστούμε πάρα πολύ αυστηρή την οποιαδήποτε πιθανότητα παρακολούθησης πολιτικού προσώπου στο μέλλον. Το πρόβλημα που αναδείχτηκε και με την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη, και που το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, είναι ότι χρειαζόμασταν πολύ περισσότερα φίλτρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση επιχειρεί τη συντήρηση του ζητήματος των υποκλοπών προκειμένου να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί ταφόπλακα στην προσπάθεια διαλεύκανσης και επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ενοχή Μητσοτάκη. Το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του, όπως ακριβώς λειτουργεί τόσο καιρό με τις παρακολουθήσεις: με όρους μαφίας».
Σε θετική κατεύθυνση υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ πως είναι οι αλλαγές στην ΕΥΠ, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημειώνει πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση «αδειάζει» τον εαυτό της, υπενθυμίζοντας όσα έλεγε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον περασμένο Ιούλιο. «Μας έλεγε ότι δεν έπρεπε να υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους πολιτικούς για τις παρακολουθήσεις, κόντρα σε αυτό που έλεγαν όλοι οι συνταγματολόγοι της χώρας, και έρχεται από χθες και φτιάχνει νέο καθεστώς ειδικό για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων», τόνισε ο Νίκος Μάντζος και πρόσθεσε: «Το να υπάρχουν θεσμικά φίλτρα ενημέρωσης και αδειοδότησης θα μπορούσε να είναι μια θετική πρωτοβουλία».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL