22:00, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Ιδεολογική η μάχη για τα πανεπιστήμια

Τα συνεχή επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από ομάδα φοιτητών, σε συνδυασμό με την αστυνόμευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η δημιουργία βιβλιοθήκης σε ένα σημείο εντός του πανεπιστημίου που ήταν υπό κατάληψη για 34 χρόνια ήταν η αφορμή να μετατραπεί ο χώρος σε πεδίο μάχης. Ωστόσο, η αιτία των αντιδράσεων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της Αριστεράς έχουν εκφράσει την πλήρη διαφωνία τους.

Στο Μαξίμου σηκώνουν κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς από τη μία θέλουν να αλλάξουν την εικόνα των πανεπιστημίων και από την άλλη εκτιμούν πως έχουν την κοινωνία με το μέρος τους. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο περί «ιδεολογικής μάχης», δείχνοντας ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά σημεία αντιπαράθεσης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα έκτροπα στο ΑΠΘ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ορισμένους να τα κάνουν «γυαλιά καρφιά» στον χώρο του πανεπιστημίου. «Αν αναζητούν αίμα και “ήρωες” επεισοδίων, δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα “Ανομία”. Και επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα; Αυτά είναι τα απλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει».

Η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της αστυνόμευσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς, σύμφωνα με τη μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1, το 62,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, το σημαντικό αυτό ποσοστό δείχνει να ξεπερνάει τα κομματικά όρια της κεντροδεξιάς παράταξης, από τη στιγμή που, εκτός από τους ψηφοφόρους της ΝΔ που στηρίζουν κατά 84,2% την αστυνόμευση, θετικοί δηλώνουν και όσοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 70,8%.

Ετοιμάζονται για θερμό φθινόπωρο

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η ένταση στα πανεπιστήμια θα ενταθεί κατά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όταν δηλαδή οι ομάδες προστασίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους. Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για προβοκάτσια, πως με τη στάση του καλύπτει όσους δημιουργούν επεισόδια, δίνοντας το δικαίωμα σε περιθωριακές ομάδες να θεωρούν το πανεπιστήμιο περιουσία τους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω, με τον Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει στην ΕΡΤ πως η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα γίνει κανονικά: «Τα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν για να πηγαίνουν ορισμένοι να καταλαμβάνουν με το έτσι θέλω χώρους. Με το να ρίχνουν μολότοφ, με το να παίρνουν βαριοπούλες και να γκρεμίζουν, με το να αμφισβητούν νόμιμες αποφάσεις των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια είναι για να μορφώνονται τα παιδιά». Το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας και αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου η νέα υπηρεσία προστασίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να πιάσει δουλειά. Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας Παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας. Είναι ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την έκδοση της εφημερίδας Political