, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ηλιόπουλος: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζουν να επιδοτούν την αισχροκέρδεια

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν την κατάσταση. Είναι μέτρα που συνεχίζουν να επιδοτούν την αισχροκέρδεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Όταν δεν παρεμβαίνεις στις τιμές του ρεύματος ή του φυσικού αερίου και απλά καλύπτεις ένα μέρος του κόστους για τους καταναλωτές, από τον δημόσιο προϋπολογισμό, ουσιαστικά χρησιμοποιείς το δημόσιο χρήμα για να επιδοτείς τα υπερκέρδη των εταιρειών», εξήγησε.

«Αφού μάλιστα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες για υπερκέρδη των εταιρειών, τίθεται το ερώτημα γιατί δεν επιβάλει μία έκτακτη φορολόγηση σε αυτά τα υπερκέρδη», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι εταιρείες στην ενέργεια έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. το τελευταίο διάστημα». «Με τη φορολόγηση σε αυτά τα κέρδη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη».

Ακόμη, τόνισε ότι «η ΝΔ συνεχίζει να μην προχωρά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, μέτρο το οποίο πλέον περιλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει προτείνει εδώ και 6-7 μήνες».

«Επίσης, ήδη, από τον Οκτώβρη, υπάρχει σύσταση στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Το έχουν κάνει μια σειρά από χώρες, με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ττο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να μην το κάνει, σημαίνει ότι επιλέγει να στηρίζει αυτούς που κερδοσκοπούν».

«Είναι, μάλιστα, κάπως αντιφατικό να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για “μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας” και να δίνει 13 ευρώ τον μήνα για τη βενζίνη, την ίδια στιγμή που τα γαλάζια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν στον εαυτό τους 60.000 ευρώ bonus», είπε χαρακτηριστικά. «Τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα, η κυβέρνηση έχει στη ΔΕΗ ανθρώπους που παίρνουν 360.000 τον χρόνο, έχει αυξήσει τους γενικούς διευθυντές από 7 σε 15, τους διευθυντές από 27 σε 105 και τους βοηθούς διευθυντών από 60 σε 250. Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα για τον κ. Μητσοτάκη;», υπογράμμισε.

Ακόμη, αναφερθείς στη χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «οι μισθοί είναι χαμηλοί», σημείωσε: «Αυτό το είπε ο άνθρωπος, που τρία χρόνια τώρα έχει ουσιαστικά βάλει πλαφόν στους μισθούς, συνεχίζει να αρνείται την αύξηση του κατώτατου μισθού». «Από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι πρέπει να ανέβουν οι μισθοί και να πέσουν οι τιμές, για να μείνει η κοινωνία όρθια», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε: «Με το να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, τα δημόσια οικονομικά θα κερδίσουν, όπως έγινε στην τελευταία αύξηση κατά 11% που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018». «Αλλά και το να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας σημαίνει ότι τα χρήματα που τώρα δίνει η κυβέρνηση για να επιδοτεί τα υπερκέρδη των εταιρειών, θα μπορούν να πάνε αλλού για να στηρίξουν την κοινωνία».

Όσον αφορά την πρόσφατη πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να συσταθεί επιτροπή στη Βουλή, η οποία θα ελέγχει τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επεσήμανε: «Εκεί υπάρχουν κρίσιμοι πόροι για την ανεργία, ύψους 1 δισ., που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει σε προγράμματα κατάρτισης». «Το τελευταίο τέτοιο πρόγραμμα που έκανε ήταν το “σκόιλ ελικικού”, ενώ από την άλλη υπάρχει ο δρόμος που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας πρόγραμμα για την ανεργία με 5.500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μία πανδημία μέσα στην πανδημία, από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αυτές κερδίζει ένα συγκεκριμένο μπλοκ συμφερόντων». «Ωστόσο, από την επαφή που έχουμε τον τελευταίο καιρό με την κοινωνία, βλέπουμε ότι η κατάσταση αλλάζει και διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε τα πράγματα στη χώρα να πάνε διαφορετικά», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.