Ήρωες ιπτάμενοι εν καιρώ ειρήνης…
O Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, ετών 29, έπεσε υπέρ πατρίδος. O συγκυβερνήτης του F4 Phantom έκανε το πρωί της Δευτέρας την τελευταία του πτήση πριν πει αντίο, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου. Μια τραγωδία που βύθισε στο πένθος μαζί με την οικογένειά του και όλη την Ελλάδα.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας οι γείτονες επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αποκρούσουν κάθε τέτοια επιβουλή. Σε καιρό ειρήνης, λοιπόν, η χώρα μας θρηνεί ήρωες σε ασκήσεις πτήσεων. Ένας τέτοιος ήρωας ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.
Αεροπορικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ήταν έμπειρος χειριστής, αφοσιωμένος στην αποστολή του -όπως όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι- που είναι η υπεράσπιση της πατρίδας. Το ίδιο ανέφερε συντετριμμένος και ο πατέρας του υποσμηναγού Τουρούτσικα. «Ο γιος μου μού έλεγε ότι όταν κλείνω την καλύπτρα δεν υφίσταται έξω κόσμος. Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου, πατέρα, και δεν με ενδιαφέρει ό,τι και να πάθω».
«Χτενίζουν» τον βυθό
Οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης για τον εντοπισμό του κυβερνήτη σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη μετά τη συντριβή του F-4 Phantom II περίπου 25 νμ νότια της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας συνεχίζονται ασταμάτητα, χωρίς δυστυχώς έως τώρα να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Εκτός από τα εναέρια και τα πλωτά μέσα επιχειρεί στο σημείο υποβρύχιο drone με 5 δύτες, από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων και την 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, που κινείται αυτόνομα και μπορεί να φτάσει σε βάθος ως 100μ.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το σημείο που κατέπεσε το μαχητικό αεροσκάφος είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς υπάρχει τάφρος βάθους 1.000μ, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν χαράδρες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 1.300μ βάθος, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διεξαγωγή των ερευνών.
Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να φτάσει στο σημείο της πτώσης και το ωκεανογραφικό του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυτίλος», που διαθέτει πληθώρα συστημάτων, μεταξύ άλλων ειδικά συστήματα τα οποία μέσω των ήχων που λαμβάνουν από τη θάλασσα μπορούν να εντοπίσουν μέταλλα.
Αεροπορικές πηγές ανέφεραν πως οι δύο ιπτάμενοι δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν το κάθισμα εκτίναξης και να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο μαχητικό του σχηματισμού είδε να γίνεται έκρηξη κατά την πτώση του δεύτερου αεροσκάφους στη θάλασσα. «Είχαμε πάντα οπτική επαφή. Τα αεροπλάνα ήταν κοντά. Τα είδα όλα. Μια ξαφνική λάμψη. Ακολούθησε έκρηξη», είναι η πρώτη μαρτυρία από το πλήρωμα του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους αμέσως μετά την προσγείωσή του στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL