, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Ισχυρή απάντηση στην Τουρκία έδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε στο πεδίο βολής «Κατταβιάς» στη Ρόδο η μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Κολοσσός22».

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Πρόκειται για μια άσκηση με πραγματικά πυρά και σκοπό την εκπαίδευση των στελεχών σε αμυντικές επιχειρήσεις στον νησιωτικό χώρο, συγκεκριμένα στο νότιο φρούριο του Αιγαίου, τη Ρόδο. Στην άσκηση συμμετείχαν ουλαμοί αρμάτων, ελεύθεροι σκοπευτές, η Αεροπορία Στρατού, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τμήματα Πυροβολικού, Μηχανοκίνητο Πεζικό, το Πολεμικό Ναυτικό και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της ΔΕΠ.

Το σύνθημα της άσκησης ήταν… «βροχή». Βροχή πυρών που άστραψαν στον ουρανό του Αιγαίου και ακούστηκαν μέχρι τα τουρκικά παράλια, στέλνοντας μήνυμα ισχύος και αποτροπής.Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εχθρική δύναμη να έχει καταλάβει τμήμα των νότιων ακτών του νησιού, με τις ελληνικές ένοπλες να προχωρούν σε επιχείρηση ανακατάληψης εδάφους.Μαζικά πυρά Πυροβολικού, Πυραυλικού Πυροβολικού, βολές αντιαρματικών πυραύλων έγιναν με στόχο την εξουδετέρωση των εχθρικών δυνάμεων. Επιθετικά ελικόπτερα Αpache και KiowaWarriors εκτόξευσαν πυραύλους Hellfire, που είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα της Αεροπορίας Στρατού. Άρματα μάχης Μ48-Α5 συμμετείχαν δυναμικά στην επιχείρηση εξάλειψης προγεφυρώματος. Την επιχείρηση υποστήριξαν από αέρος μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 340 Μοίρας «Αλεπού» με προσβολή στόχων.

Μετά το πέρας της άσκησης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την καλύτερη απάντηση στην… άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα είναι δύσκολα για αυτούς που εκφράζουν επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και είναι εδώ για να διασφαλίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Προετοιμαζόμαστε όπως θα πολεμήσουμε, αν χρειαστεί».

Στην άσκηση «Κολοσσός22» συμμετείχαν και τα αμερικανικά τροχοφόρα αναγνωρίσεως Μ1117 που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραλαμβάνουν τους τελευταίους μήνες από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ μέσω της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Τα Μ1117 έχουν τοποθετηθεί στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αντικαθιστώντας τα σοβιετικού τύπου τεθωρακισμένα BMP-1 που εστάλησαν στην Ουκρανία, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα, που αποτυπώθηκε σε πλήθος δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο.

Την ώρα που το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας επαναλαμβάνει το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο Στρατός Ξηράς δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως τα νησιά αποτελούν φρούρια απέναντι στην τουρκική απειλή. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται συνεχώς από τον Έβρο έως το Καστελόριζο σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, σε συνθήκες μάχης στέλνοντας το μήνυμα σε αυτούς που απειλούν ότι «θα έρθουν νύχτα»… ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε κάθε σημείο της Ελλάδας 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL