, Σάββατο
22 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Κ. Αδάμου: Yπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης

Η Αδάμου Κωνσταντίνα, Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ΚΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ήταν προσκεκλημένη και παρευρέθηκε στο τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής «Εκλογική Περιφέρεια» του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της ΕΡΤ3. Η κυρία Αδάμου τοποθετήθηκε για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνδέονται με την εκλογική της Περιφέρεια.

Στην τοποθέτησή της αναφορικά με το ζήτημα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, η κυρία Αδάμου τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Σίνδου, με την ταυτόχρονη μετατροπή της έκτασης που βρίσκεται τώρα το εκθεσιακό κέντρο, σε μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου με σκοπό να ενώνεται το δάσος του Σέϊχ Σου με το παραλιακό μέτωπο, όπως προβλεπόταν από το αρχικό πλάνο που είχε προκριθεί ως λύση το 2008. Η Βουλευτής της Β΄Θεσσαλονίκης κατήγγειλε τις δύο διαδοχικές κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπραξη στην αλλαγή των αρχικών σχεδίων της μετεγκατάστασης, αποστερώντας έτσι από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τα πολλαπλά οφέλη που θα προέκυπταν αν γινόταν πραγματικά ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στη θέση της ΔΕΘ.

Παράλληλα τόνισε την ανάπτυξη που θα επερχόταν στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και κυρίως στο Δήμο Δέλτα, όπου βρίσκεται η Σίνδος, αν γινόταν η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκεί.

Υπογράμμισε ότι «αρχικά όλοι οι φορείς ήταν υπέρ της μετεγκατάστασης», αλλά στη συνέχεια άλλαξαν τα σχέδια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για συμφέροντα Real Estate που έκαναν αρχικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει θέση και στη συνέχεια τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της ανάπλασης στην ήδη υπάρχουσα τοποθεσία και όχι στη μετεγκατάσταση της.

Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο της παραμονής της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, έκανε λόγο για υποβάθμιση δύο περιοχών με τη δημιουργία από τη μία πλευρά «τσιμεντούπολης» αντί χώρου πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονη παραμέληση της δυτικής πλευράς της πόλης. «Με το σχέδιο αυτό δε θα μπορέσει να γίνει η δημιουργία πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου με χώρο πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Θα ανεγερθούν μεγάλα τσιμεντένια οικοδομήματα που θα περιλαμβάνουν ένα ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων που θα προσβάλλει την αισθητική της πόλης». Επίσης τόνισε ότι «στα σχέδια της ανάπλασης προβλέπεται η δημιουργία εμπορικού κέντρου στους χώρους της ΔΕΘ, κάτι το οποίο θα προσβάλει τους επιχειρηματίες του κέντρου». Τέλος ανέφερε ότι έχει μελετήσει τα σχέδια και είναι από τους πρώτους βουλευτές που φωνάζουν υπέρ της μετεγκατάστασης μαζί με καθηγητές του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, πολίτες και φορείς που έχουν υπογράψει και σχετικό ψήφισμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου Καλοχωρίου, η Κωνσταντίνα Αδάμου μεταφέροντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, όμως με ορθολογικούς όρους και προς όφελος των επιχειρηματιών και των κατοίκων της περιοχής. Επίσης υπογραμμίζοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται είπε: «Δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν έχει συσταθεί ο σωστός θεσμικός φορέας υλοποίησης. Μιλάμε για περίπου 900 επιχειρήσεις και το χρονοδιάγραμμα δείχνει το 2026. Για ποιο λόγο τόση καθυστέρηση; Όλα αυτά μπορούνε να γίνουν πολύ νωρίτερα, αφού η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής με τις συχνές πλημμύρες είναι απελπιστική. Το έργο στο Καλοχώρι θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή εκεί.»

Σχετικά με την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, η κυρία Αδάμου υπερθεμάτισε υπέρ της ταχύτερης υλοποίησης του έργου της ανάπλασης και της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη, με σκοπό, όπως ανέφερε, «την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των πολιτών». Επίσης τόνισε ότι μαζί με την ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία των μουσείων Προσφυγικού Ελληνισμού και Εθνικής Αντίστασης που προβλέπονται, υπενθυμίζοντας ότι οκτώ ιστορικά κτήρια που κρίθηκαν διατηρητέα στο χώρο προορίζονται γι’ αυτό το σκοπό. Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά «Αν δεν προστατεύουμε την ιστορία μας και αν δεν κάνουμε δράσεις ώστε η μνήμη να μεταφέρεται στις επόμενες γενιές, είμαστε καταδικασμένοι να την ξαναζήσουμε.

Ναι στην αναβάθμιση της περιοχής του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά αλλά με διατήρηση της ιστορίας του.»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.