06:01, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

K. Χατζηδάκης: Παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ λόγω 10ετίας

Θέμα εβδομάδων αποτελεί η εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης για την παραγραφή χρεών, άνω των 10 ετών, προς τον ΕΦΚΑ.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Χθες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι οι παραγραφές των οφειλών κατεβαίνουν από την 20ετία στη 10ετία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ, ενώ όσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται». Όπως σημείωσε ο υπουργός, «αν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί, υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα». Στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των οφειλών της ΑΑΔΕ με τις οφειλές του ΕΦΚΑ, δηλαδή οι δόσεις θα αυξηθούν σε 24 από 12 που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι η διαγραφή των οφειλών έρχεται σε εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή χρεών που δεν έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ μέσα στην τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με όσα ισχύουν έως σήμερα, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, τα χρέη διαγράφονται με την παρέλευση της 20ετίας, γεγονός που είχε εγκλωβίσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι είχαν προβλήματα κυρίως με την έκδοση των συντάξεών τους.

Ο υπουργός Εργασίας, εκτός από το θέμα της διαγραφής οφειλών λόγω παραγραφής στη δεκαετία, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε τελειώσει με τις εκκρεμότητες των επικουρικών συντάξεων του 2019», ενώ απομένει η εκκαθάριση μόλις του 2,5% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2020. Αναφορικά με τις επικουρικές που εκκρεμούν το τρέχον έτος, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το 75% έχει ήδη πάρει τη σύνταξή του, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη πρόβλημα με τις καθυστερήσεις που αφορούν τις συντάξεις του Δημοσίου. Σχετικά με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει το 2023 και θα ισχύσει από την Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο θα γίνει ο προσδιορισμός, με βάση το 50% του αθροίσματος του πληθωρισμού και του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, θα υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και στο τέλος θα διατυπωθεί η πρόταση σχετικά με το τελικό ύψος της αύξησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL