17:15, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Κ. Καραμανλής: Στην καρδιά της πράσινης συμφωνίας τα έργα του υπ. Υποδομών και Μεταφορών

Το Green Deal διατρέχει το σύνολο της πολιτικής του Υπουργείου ανέφερε στην παρέμβασή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022», που διοργανώνουν το ΤΕΕ και το economix.gr και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ανοίγοντας την ενότητα «Βιώσιμες Υποδομές και Μεταφορές», ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι, για το υπουργείο, οι στόχοι της βιωσιμότητας όπως  αυτές απορρέουν από τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας, δεν αποτελούν  ένα σύνολο επιμέρους προς επίτευξη στόχων, αλλά μια κεντρική ατζέντα, η οποία διαπνέει όλες τις παραμέτρους των πολιτικών και των έργων που έχει υπό την εποπτεία του και υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Δίνοντας τα εύσημα στο ΤΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε τον πιο πολύτιμο σύμβουλο και έναν εξαιρετικό αποτελεσματικό συνεργάτη, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας.

 Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το υπουργείο έχει καταρτίσει και υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών που έχει γίνει στην Ελλάδα μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, συνολικού ύψους 13 δις ευρώ. Πρόκειται, όπως είπε, για έργα τα οποία είτε ήταν μπλοκαρισμένα είτε νέα που ωρίμασαν με μεγάλη ταχύτητα. Από έργα αυτά, τόνισε ότι έχουν δημοπρατηθεί ήδη έργα 8 δις, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 3,2 δις. Υπογράμμισε ότι όλα τα έργα του υπουργείου έχουν σε κάθε περίπτωση πράσινο πρόσημο και έκανε ειδική αναφορά στα έργα Μετρό, ως κατεξοχήν πράσινα έργα. 

Ανέδειξε επίσης τη βιώσιμη πτυχή των μεγάλων οδικών έργα, τα οποία όπως είπε  θα αποσυμφορίσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η επέκταση της λεωφόρου Κύμης και το Flyover στη Θεσσαλονίκη για να η γίνεται όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο βίος  μας αβίωτος», μέσα στις πόλεις.

Τόνισε επίσης ότι πράσινα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία αντιμετωπίζουν στην πράξη τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Αλλά και τα αρδευτικά, υδρευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα ή έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων.