02:00, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Κ. Μητσοτάκης: Εάν η Ελλάδα προκληθεί από την Τουρκία θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο

Ανοιχτός σε καλόπιστο διάλογο με την Τουρκία και σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο του  ΝΑΤΟ,  δήλωσε πως είναι  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27.

«Τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφή. Υπάρχουν για την Τουρκία δύο δρόμοι: ο ένας είναι αυτός της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την στάση της Τουρκίας, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση  της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση που του έγινε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν.  Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Αναφορικά με τις διαδικασίες ένταξης των δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, «το ευρωπαϊκό συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και με προοπτική στην Γεωργία και την Βοσνία. Στέλνει το μήνυμα πως η θέση της Ουκρανία είναι στην Ευρώπη εφόσον βεβαίως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα».

Ο πρωθυπουργός, για την ενεργειακή κρίση, επανέλαβε ότι η θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών  ο κ. Μητσοτάκης  απάντησε ότι έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις και τόνισε ότι «έχουμε ακόμα πλούσια δουλειά να κάνουμε».