, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2022 έχει γυρίσει σελίδα!

«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2015», υπογράμμισε εμφατικά ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως διευκρίνισε, πλέον «η Ελλάδα γύρισε σελίδα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τέτοιες μέρες, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοψήφισμα «λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα ήταν βαρύ κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας», σημείωσε.

«Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. «Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικά στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. «Και όλα αυτά έγιναν παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο ίδιος.

«Όχι» στα νταηλίκια

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι διεθνείς διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με… νταηλίκια.

«Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Mόνη σταθερά την αστάθεια»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή αναταραχή και τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που πολιορκούν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως αποτέλεσμα της «απρόσκλητης ρωσικής εισβολής» στην Ουκρανία. Τόνισε ακόμα ότι για πολλές χώρες στον κόσμο ξυπνά ξανά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων. «Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην Ιστορία» και σημείωσε ότι η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη είναι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. «Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τη νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα. Είμαστε με τη δημοκρατία και το δυτικό πολιτισμό γι’ αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη γι’ αυτό και δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας σηματοδοτεί μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης και επισήμανε πως η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει σήμερα την Ουκρανία προκειμένου να αποτρέψει «κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.