bool(false) Κ. Μητσοτάκης: Tέρμα τα γκάζια! - ΚΑΡΦΙΤΣΑ

, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Κ. Μητσοτάκης: Tέρμα τα γκάζια!

Λίγα εικοσιτετράωρα προτού βρεθεί και πάλι στον δρόμο των ανά την περιφέρεια περιοδειών του,ο πρωθυπουργός εκπέμπει το σήμα της επιτάχυνσης των ρυθμών εντός του κυβερνητικού οικοσυστήματος.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ

Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (από τις τελευταίες μέχρι την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση) αποτέλεσε ευκαιρία υπενθύμισης από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της ανάγκης να μην πέσει, ούτε στο ελάχιστο, η παραγωγή έργου από την πλευρά της…γαλάζιας μηχανής, με τα κομβικά για τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας.

Την ίδια στιγμή πάντως η αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει τα…ηνία σε αυτό το άτυπο προεκλογικό μπαλκόνι που έχει στηθεί μετά τη μάχη κορυφής στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρωθυπουργό να έχει στο στόχαστρό του τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι η ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και την Κουμουνδούρου θααποτελέσει ένα ακόμη βέλος για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας στα…παραβάν της ενισχυμένης αναλογικής.

«Επιστροφή στον λαϊκισμό»

Μετά τις πρώτες βολές που επεφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα από τον Μαραθώνα, όταν και καυτηρίασε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κηρύξει αποχή από τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ιδιαίτερα οξύς απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία. Είναι μια επιστροφήστονλαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες, τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει. Είχαμε προειδοποιήσει βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να πω όμως ότι αυτό το οποίο άκουσα ξεπέρασε και τις δικές μου υποψίες, ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή ουσιαστικά να την εγκαταλείπει», τόνισε ο πρωθυπουργός,δίνοντας συνέχεια στα της «πεζοδρομιακής» δημοκρατία, για την οποία είχε εγκαλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όχι» στην τοξικότητα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που επισημαίνουν διαρκώς κυβερνητικά στελέχη είναι ότι το «γαλάζιο» οικοσύστημα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου σε αυτήν τη λογική της πόλωσης και της όξυνσης του πολιτικού σκηνικού. «Εμείς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα σε επίπεδο προγράμματος και δεν θα μπούμε στην τοξικότητα και την άγονη αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολιάζουν παράγοντες, προτάσσοντας με τον τρόπο αυτό μια από τις κεντρικές στοχεύσεις της Ηρώδου Αττικού 19 και της οδού Πειραιώς στον…μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει.

Και η στόχευση αυτή είναι το θετικό αφήγημα για το «σήμερα» και το «αύριο» της χώρας. Για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μέσα σε ένα περιβάλλον απανωτών διεθνών κρίσεων. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό,όσοαπαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτό τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε, πολλές θετικές ειδήσεις:

Η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά. Μια σειρά από κατατάξεις φέρνει την Ελλάδα στην κορυφή βαθμολογιών, όπου παλαιότερα ήταν ουραγός.Καιμάλισταείδα σήμερα ότι η χώρα μας βελτίωσε κατά εννέα θέσεις -η μεγαλύτερη πρόοδος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- την κατάταξή της στην κλίμακα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη μπορεί να έχουν συμβεί. Και βέβαια αυτές τις πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τις διαπίστωσα τόσο στο Νταβός -όπου βρέθηκα μαζί και με τους δύο υπουργούς- όσο και στην Ιαπωνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

Επένδυση στο «αύριο»

Αυτή ακριβώς η…επένδυση του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας στο θετικό αφήγημα για το «αύριο» της χώρας και των πολιτών μετατρέπεται σε μία από τις κομβικές πτυχές της προεκλογικής στρατηγικής. Μια προεκλογική στρατηγική, η οποία μπορεί να αποτυπωθεί και ως ένα…τετράγωνο. Στις τέσσερις γωνίες του, που θα…ξεκλειδώσουν (σε μεγάλο βαθμό) τονγρίφο του «151+», βρίσκονται τα θετικά μηνύματα για την επόμενη σελίδα της Ελλάδας, η επικοινωνία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2019-2023, η ανάλυση των κεντρικών στόχων για την περίοδο 2023-2027 και το σύνθημα της επόμενης τετραετίας: Αύξηση των μισθών, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

«Ένα είναι σαφές. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε για πισωγυρίσματα ούτε για νέες περιπέτειες. Η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια είναι σήμερα έννοιες περισσότερο απαραίτητεςπαρά ποτέ, για αυτό και εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και οι άλλοι ας μένουν μόνοι να κατρακυλούν στο περιθώριο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ακόμη αποτύπωση των μεγάλων εκλογικών διλημμάτων, που συνοψίζονται στο πολλάκις εκπεφρασμένο «πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω».

Θωράκιση της ομαλότητας

Σημαντικό κομμάτι πάντως της χθεσινής συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσε και η διάταξη που έρχεται από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. «Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτήν που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με αυτήν τη νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του ωστόσο θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πετώντας το…γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσα από τη φράση-κλειδί «υποστήριξη όλων των κομμάτων».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL