, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κ. Μητσοτάκης: «Θα είμαστε αυτοδύναμοι»

Προσπάθεια να στήσει αφήγημα ακόμη και νοθείας στις εκλογές, ώστε να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα του, καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα.

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Ασκώντας δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των θεσμών και της δημοκρατίας, μέσα από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να διαχειριστεί την ήττα της.

«Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για νοθεία στις εκλογές, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Αν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας, είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας».

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αυτοδυναμίας και τοποθέτησε τις εκλογές την άνοιξη, επαναλαμβάνοντας ότι «συν πλην κάποιες εβδομάδες» δεν αλλάζει το σκηνικό. «Η κυβέρνηση αυτή εξαντλεί την τετραετία, όπως είχα δεσμευτεί», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η δεύτερη κάλπη είναι αυτή που θα δώσει τις κοινοβουλευτικές αναλογίες που προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. «Θα είμαστε αυτοδύναμοι και δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνοντας το δίλημμα της κάλπης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τις δύο τετραετίες -της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ- επισημαίνοντας ότι ο ίδιος καταγράφει το διαφορετικό κλίμα στην κοινωνία.

«Κακή η σχέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την αλήθεια»

Με αφορμή τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιχειρήσει μια «κυβέρνηση ηττημένων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια», θυμίζοντας, μάλιστα, μια δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι «μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας». «Δεν έχω αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο και ως ηττημένος να βρει κάποια πλειοψηφία που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας το διακύβευμα της κάλπης για τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει, όπως είπε, να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το αποκλείσει μαθηματικά.

Προτάσσοντας τον θετικό λόγο απέναντι στην τοξικότητα της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε και πάλι ως αιχμή της κάλπης τη σύγκριση των δύο τετραετιών. «Πετύχαμε πολλά, μαζί με την κοινωνία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και οι εκλογές αυτές θα είναι μια ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που πέρα από μια πλειοδοσία παροχών δεν έχω δει κάτι συγκεκριμένο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η στήριξη που δίνεται αυτή την περίοδο στους πολίτες δεν είναι με δανεικά, αλλά προέρχεται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση της Κουμουνδούρου.

Διεύρυνση της ΝΔ

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον δρόμο της συνεχούς διεύρυνσης της «γαλάζιας» παράταξης, κληθείς να σχολιάσει τις προσχωρήσεις στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. «Σκοπός μου είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας», είπε, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση που γίνεται για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι πολύ αυστηρή, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Όσον αφορά το στίγμα για την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός έδωσε «άρωμα γυναίκας» στις λίστες των υποψηφίων, όπου όπως τόνισε σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεραστεί το όριο της ποσόστωσης που προβλέπει ο νόμος, ενώ σημείωσε ότι και στην επόμενη κυβέρνηση ο αριθμός των γυναικών θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, αλλά και άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, λέγοντας ότι το επιτελικό κράτος θα περάσει σε άλλη φάση, καθώς επιτέλεσε την αποστολή του.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 χαρακτηρίστηκαν ως η πιο δύσκολη στιγμή της πρωθυπουργικής του θητείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «λάθος» το ζήτημα των υποκλοπών. «Από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στη νέα περίοδο που ενδεχομένως διαγράφεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη σκιά των φονικών σεισμών στην Τουρκία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον ΤαγίπΕρντογάν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.