, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Κ. Μητσοτάκης: «Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας»

Η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση προς ενίσχυση της Τουρκίας στη μάχη για τη διάσωση εγκλωβισμένων πολιτών στα συντρίμμια που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί και η απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν -έπειτα από μήνες- αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο CNN.

«Σε αυτές τις στιγμές κρίσης αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπούν οι σεισμοί. Είχαν σεισμό το 1999 όταν στείλαμε βοήθεια, είχαμε και στην Ελλάδα και έστειλαν εκείνοι. Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο επείγον. Βρισκόμαστε σε σεισμογενές έδαφος. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, έχουμε τις διαφορές μας, αλλά οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποστολή της ομάδας των διασωστών της ΕΜΑΚ: «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που στείλαμε βοήθεια στην Τουρκία. Ήδη έχουμε στείλει διασώστες στο Χακάι. Το 6χρονο παιδί απεγκλωβίστηκε από το ελληνικό πλήρωμα. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο χρόνος είναι ο βασικός αντίπαλος για να σωθούν όσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας γίνεται».

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι ομάδες διάσωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι τρομερά δύσκολες οι συνθήκες. Μιλάμε για δύο τεράστιους σεισμούς. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, πρώτος στόχος είναι να σωθούν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί, στη συνέχεια οι Αρχές φαντάζομαι πως θα ασχοληθούν με τη στέγαση, τη σίτιση και έπειτα με την αποκατάσταση. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο περίπλοκο στη Συρία. Ακόμη και πριν από τον σεισμό η βοήθεια στη Συρία ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα».

«Καμία επαφή με Δαμασκό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος απαντώντας στην παρουσιάστρια του CNN, η οποία επέμεινε για το θέμα της βοήθειας της Συρίας και αν αυτή περνά μέσω της κυβέρνησης Άσαντ, πως η διαχείριση γίνεται κεντρικά και όχι μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ: «Προσπαθούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Προσπαθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι πολιτική, δεν πρόκειται για αναγνώριση οποιουδήποτε καθεστώτος, αλλά πρόκειται αποκλειστικά για τη βοήθεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει μόνη της τη Συρία, γιατί δεν εμπιστεύονται τον Άσαντ, για αυτό οι κινήσεις γίνονται κεντρικά. Δεν έχω καμία επαφή με τη Δαμασκό, επικεντρωνόμαστε προς το παρόν στην Τουρκία. Είναι περίπλοκο, δεν είμαι σε θέση να κάνω σχόλιο σχετικά με τις κυρώσεις στη Συρία. Χρειαζόμαστε διεθνή απάντηση στη συγκεκριμένη κρίση».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL