, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Και τώρα η… μητέρα των μαχών

Απαντήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών που αποτελεί το εντονότερο σημείο πολιτικής τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Καυτά» ερωτήματα που έφτασαν μέχρι την… πόρτα του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ

Σύγκριση πεπραγμένων των δύο τετραετιών. Αλλά και το διακύβευμα της επόμενης μέρας. Της επερχόμενης κάλπης της απλής αναλογικής, η οποία για τη Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε… μητέρα των μαχών. Η ωριαία ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Ολομέλειας νωρίς χθες το μεσημέρι στη συζήτηση-φωτιά για την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης ήταν το αποτύπωμα ενός τετραγώνου αναφορών που κάλυψε το σύνολο της ατζέντας.

Το… πέσιμο της αυλαίας μάλιστα με την ψηφοφορία ανοίγει έναν… καθαρό διάδρομο για το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς μέχρι τις εκλογές που θα ενώσει δύο γέφυρες. Την ολοκλήρωση ενός κύκλου «γαλάζιας» διακυβέρνησης με το στοίχημα του «151+» για την επόμενη τετραετία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο να… σηκώνει το γάντι όσων είπε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και να επεκτείνει τον λόγο του προτάσσοντας όλα αυτά για τα οποία η Νέα Δημοκρατία ζητεί από τους πολίτες την επανεκλογή της.

Και αυτό που, μεταξύ άλλων, έγινε εμφανές στη χθεσινή κόντρα της Ολομέλειας είναι ότι η θετική ατζέντα που προτάσσει η Ηρώδου Αττικού 19, συμπληρωμένη στο μοτίβο της από τις μεταρρυθμίσεις του 2019-2023, και τα… βέλη του κυβερνητικού προγράμματος για το 2023- 2027 μετατρέπονται σε στρατηγικά «θέλω» όσον αφορά τον… μαραθώνιο των επόμενων κρίσιμων τεσσάρων μηνών.

Απαντήσεις για όλα και ερωτήσεις-φωτιά

Πέραν των όσων ανέφερε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των παρακολουθήσεων (υπόθεση που αποτέλεσε τον λόγο της πρότασης δυσπιστίας από την Κουμουνδούρου), πέραν της κορυφαίας αποκάλυψης από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στην επιστολή Ράμμου δεν υπήρχαν τα ονόματα που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, δύο είναι τα σημεία που αποτέλεσαν για τον πρωθυπουργό το… πολιτικό όπλο κατάρριψης αυτού που στη Νέα Δημοκρατία… βαφτίζουν ως πόλεμο λάσπης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο σημείο, τα κομβικά ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Τσίπρα όχι μόνο για όσα έρχονται στο φως του Ειδικού Δικαστηρίου και σχετίζονται με στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την περιβόητη υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο. Δεύτερο σημείο, η σύγκριση όσων έπραξε η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με εκείνα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Και σε αυτήν τη σύγκριση, όπως επισημαίνουν στελέχη, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι καταλυτική.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για «δώρο» του Αλέξη Τσίπρα προς το Μέγαρο Μαξίμου μέσω της πρότασης δυσπιστίας, καθώς ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες μπόρεσε, προτού καν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, να «απογυμνώσει» την τετραετία ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και να εξηγήσει σημείο προς σημείο γιατί τα πεπραγμένα της δικής του τετραετίας αποτελούν το… διαβατήριο για το αύριο.

Αυτή τη φυγή προς τα εμπρός, έτσι κι αλλιώς, αυτήν τη συζήτηση για το μέλλον επιδιώκει και θα συνεχίσει να επιδιώκει το κυβερνητικό οικοσύστημα, καθώς, όπως τονίζεται, η Κουμουνδούρου «δεν έχει να πει τίποτα» για την επόμενη σελίδα της Ελλάδας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL