15:47, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Κάλπες τώρα ή την άνοιξη;

Τα δεδομένα γύρω από τον χρόνο των εκλογών δείχνει να σταθμίζει ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, αν και δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του και υπουργούς για εκλογές το φθινόπωρο.

Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Την ίδια στιγμή όμως στο Μαξίμου βλέπουν την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους με στόχο την πόλωση του πολιτικού κλίματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προειδοποιήσει πως η τοξικότητα και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα βλάψουν σημαντικά την πορεία της χώρας.

Ωστόσο, η στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος με το αίτημά του να οριστεί από τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ρίχνει «λάδι στη φωτιά», με το Μαξίμου να τον κατηγορεί πως ακολουθεί πρακτικές Ντόναλντ Τραμπ. «Προσπαθεί να εισάγει στην Ελλάδα τις διχαστικές πρακτικές του τραμπισμού προκειμένου να καλλιεργήσει νοσηρό κλίμα, να δικαιολογήσει την πολιτική του υστέρηση στις δημοσκοπήσεις και να οικοδομήσει γραμμή άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα επιχειρήματα για εκλογές τον Σεπτέμβριο

Η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών βασίζεται κυρίως στην αβεβαιότητα που επικρατεί για τον επικείμενο χειμώνα αλλά και στο θετικό μομέντουμ που υπάρχει και αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το θολό τοπίο στο Ουκρανικό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, οι επιπτώσεις στην οικονομία, τα Ελληνοτουρκικά αλλά και η πορεία της πανδημίας είναι οι βασικοί λόγοι που υπουργοί και βουλευτές βλέπουν εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετά θετικά μέτρα που εφαρμόζονται, όπως οι παρεμβάσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τα καύσιμα αλλά και τα σημαντικά έσοδα που φέρνει ο τουρισμός. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά, υποστήριξε πως τον τελευταίο λόγο για τον χρόνο των εκλογών τον έχει ο πρωθυπουργός, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να μη στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβρη. «Υπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, για παράδειγμα να υπάρχει μια πολύ καθαρή θητεία μπροστά μας. Υπάρχουν λόγοι να το κάνεις αυτό, υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι λόγοι να μη γίνουν εκλογές, γιατί σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση πολύ σταθερή, είναι πολύ συμπαγής, έχει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του Κοινοβουλίου αλλά έχει την εμπιστοσύνη και του ελληνικού λαού», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Τα υπέρ της εξάντλησης της θητείας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι η θητεία μιας κυβέρνησης θα πρέπει να ολοκληρώνεται, καθώς αυτό είναι το σωστό θεσμικά. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει, υπήρξαν εισηγήσεις για να πάει σε πρόωρες εκλογές προτού κλείσει τρία χρόνια στην κυβέρνηση, όμως ο ίδιος δεν το έπραξε. «Δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος», είχε υποστηρίξει ο πρωθυπουργός.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο λόγω των αβέβαιων διεθνών εξελίξεων, ωστόσο εκτιμούν πως η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και ο στόχος της ένταξης στην επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξουν την οικονομική πορεία της χώρας, ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετά νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφιστούν, όπως οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο.

Σε αυτό το κλίμα ήταν οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. «Ό,τι ήταν να ειπωθεί για τις εκλογές, ειπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και απόλυτη ειλικρίνεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσθέσει κάτι ούτε στον δημόσιο διάλογο ούτε στους πολίτες και στις ανάγκες που έχουν αυτή την ώρα η κοινωνία και η πατρίδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, η πορεία των Ελληνοτουρκικών είναι ένα ακόμη ζήτημα που ενδεχομένως να κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει τη χωρά ακυβέρνητη, με απλή αναλογική και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, εν μέσω παροξυσμού και παραλογισμού του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας. «Ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει τις όποιες δυνατές συνεργασίες για να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά αποκλείοντας το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών.

«Γαλάζια» περιοδεία στην Άρτα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι περιοδείες της ΝΔ σε ολόκληρη τη χώρα με βασικό στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου και την επικοινωνία του σε τοπικό επίπεδο. Επικεφαλής της «γαλάζιου» κλιμακίου ήταν ο Νότης Μηταράκης, τον οποίο συνόδευαν οι Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Στύλιος, Στέργιος Γιαννάκης, Άννα Ευθυμίου, Γεώργιος Κωτσός και Κωνσταντίνος Τσουβάλας. «Η Άρτα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και δεν πρόκειται να κοιτάξει ξανά πίσω. Είναι πλέον μια περιοχή που μπορεί να προσελκύει εύκολα νέες επενδύσεις και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας. Μια περιοχή που γνωρίζει καλά τις δυνατότητές της και αισθάνεται πλέον σίγουρη για το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL