, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Καθαρή αυτοδυναμία ή τίποτα

Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, γίνεται σαφές ότι στο Κέντρο και τη Δεξιά θα παιχτεί όλο το παιχνίδι, ενώ ήδη η συσπείρωση της ΝΔ κινείται σε καλά επίπεδα. Τα ποσοστά που χάνει προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου ίδια με αυτά που εισέρχονται στη «γαλάζια» παράταξη.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρώτης Κυριακής, φαίνεται πως η υπόθεση «σχηματισμός κυβέρνησης» είναι χαμένη για όλους. Με την απλή αναλογική ουδείς μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως, για τη ΝΔ η πρώτη Κυριακή είναι κομβικής σημασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να πείσει το εκλογικό σώμα ότι είναι λάθος η χαλαρή ψήφος της πρώτης Κυριακής. Η ΝΔ χρειάζεται να πατήσει ένα ποσοστό κοντά στο 35% για να μπορέσει τη δεύτερη Κυριακή να εκτιναχθεί άνω του 37,5% ώστε να επέλθει η πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής θα διογκωθεί το δίλημμα «όλα ή τίποτα», δηλαδή «καθαρή αυτοδυναμία ή πάμε σε περιπέτειες τρίτης κάλπης». Μπορεί το δίλημμα να φαντάζει υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθές, υπό την έννοια ότι η χώρα θα μπει σε μια μακρά και αχαρτογράφητη περίοδο ακυβερνησίας με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο.

Αυτό το τελευταίο δεν το θέλει κανείς, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει να έρθει πρώτος για να ανοίξει τα χαρτιά του και μάλλον θα περιμένει πολύ καιρό ακόμη. Από την άλλη μεριά, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εγκλωβισμένος στα διλήμματά του. Μεταξύ αστείου και σοβαρού στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προσεύχονται να βγει αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στοίχισε αρκετά στο ΠΑΣΟΚ, όπως στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ η συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. Πρακτικά δηλαδή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αυτοδυναμία Μητσοτάκη συμφέρει περισσότερο από όλους το ΠΑΣΟΚ (αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ) και την πολιτική του επιβίωση και αυτονομία.

Μετά τη δεύτερη Κυριακή πάντως και εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία, το ισχυρότερο σενάριο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να ζητήσει συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων. Να διογκώσει δηλαδή το blame game στο χειρότερο timing για τη χώρα. Διότι για το σενάριο της τρίτης κάλπης δεν υπάρχουν ούτε προγνώσεις ούτε προβλέψεις. Οποιαδήποτε σκέψη είναι χαοτική και ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL