«Κάθε μέρα η εκλογική δύναμη μας αυξάνεται!»

laskos
Λίγες ώρες πριν «στηθούν» οι κάλπες και οι Έλληνες κληθούν να ψηφίσουν, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα μιλά στην Karfitsa. O Χρήστος Λάσκος, καθηγητής σε ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της πόλης (το 5ο Γενικό Λύκειο) εξηγεί τους λόγους για τους οποίους «κατεβαίνει» υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια του νομού με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρεται στην… επόμενη ημέρα. Ο κ. Λάσκος, ο οποίος είναι επίσης ένας εκ των συγγραφέων του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστού και ως «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», υπόσχεται την άμεση εφαρμογή αυτού εάν το κόμμα του βρεθεί στην κυβέρνηση, υπογραμμίζει πως θα επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν από τις «μνημονιακές κυβερνήσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά, και μιλά για τον… «άγνωστο» Αλέξη Τσίπρα!

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Κύριε Λάσκο, τα μηνύματα που παίρνετε από τον κόσμο λίγες ώρες πριν στηθούν κάλπες τι σας λένε; Είναι εφικτή η αυτοδυναμία στην οποία στοχεύετε; Κι αν δεν έρθει θα πάτε τη χώρα σε δεύτερες εκλογές;
Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά. Κάθε μέρα η εκλογική δυναμική αυξάνεται. Η δυνατότητα απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Ακόμη, ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση εμείς θα ζητήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, ξεκινώντας την απεύθυνσή μας προφανώς από τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, εμείς θα επιδιώξουμε τη δημιουργία κυβέρνησης στη βάση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και των βασικών μας θέσεων σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Αν προκύψουν δεύτερες εκλογές δεν θα είμαστε εμείς που τις προκαλέσαμε.
Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος πως οι πολλές πιθανότητες είναι με την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.
Υπάρχει ακόμα πεδίο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Τουλάχιστον αυτό βγάζουν οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο.
Τα πεδία της συνεργασίας θα προκύψουν προγραμματικά και στη βάση της κοινοβουλευτικής γεωγραφίας, που σήμερα μας είναι άγνωστη. Αυτό που με πάσα σαφήνεια μπορώ να πω είναι πως προτεραιότητα της δικής μας απεύθυνσης είναι η Αριστερά. Και ο λόγος είναι αυτονόητος: ξεκινάμε από τις δυνάμεις που είναι θεωρητικά και πρακτικά ταγμένες στην υπηρεσία των κατώτερων τάξεων, των κατεστραμμένων στην κρίση μικρών, των φτωχών, των ανέργων, των νέων χωρίς μέλλον αν διατηρηθεί η ίδια κατάσταση.
Και ό,τι κι αν φαίνεται σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου τα πράγματα θα είναι αλλιώς για τη σύνολη Αριστερά και τις ευθύνες της.
Έχετε συμμετάσχει ενεργά στην εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, οι δεσμεύσεις Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σε τι βάθος χρόνου θα υλοποιηθούν;
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει δεσμεύσεις άμεσα υλοποιήσιμες. Από τις πρώτες μέρες θα αρχίσει η εκτύλιξη της εφαρμογής τους με ορίζοντα τους πρώτους μήνες. Η κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας και η εκκίνηση της αναίρεσης της κοινωνικής καταστροφής και της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορούν να περιμένουν ούτε ώρα.
Θα δώσουμε έτσι, ένα σήμα κοινωνικής προτίμησης, θα δηλώσουμε έμπρακτά για ποιους είμαστε στην κυβέρνηση και ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας.
Κρατήστε και κάτι ακόμα: ο πυρήνας του προγράμματός μας εξαγγέλθηκε στην πόλη μας. Θα είναι πολύ όμορφο να καταγραφεί η Θεσσαλονίκη ιστορικά ως ο τόπος από όπου η ελπίδα ξεκίνησε. Δεν θα είναι;
Υπήρξατε για χρόνια, ως μέλος της ΠΓ και όχι μόνο, στενός συνεργάτης του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τι θα πρέπει να μάθει ο κόσμος για τον Αλέξη Τσίπρα που δεν το ξέρει;
Είναι δεδομένο, νομίζω, πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας συμπαθητικός άνθρωπος. Όσοι τον ξέρουν καλύτερα, γνωρίζουν πως τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα ως προς αυτό. Είναι άνθρωπος του κόσμου τόσο ως προς τους ανοιχτούς ορίζοντες όσο και ως προς τη σχέση του με το λαϊκό κόσμο, στον οποίο, άλλωστε, ανήκει και ο ίδιος.
Είστε στο Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ πολλά χρόνια, από τα χρόνια των χαμηλών ποσοστών. Τι έχει αλλάξει και σας έχει προκαλέσει εντύπωση τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τη διακυβέρνηση;
Είμαι πράγματι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έχω συμμετάσχει σε όλα τα άνω κάτω της διαδρομής του. Τίποτε δεν υπήρξε εύκολο σε αυτήν την πορεία. Πολύ περισσότερο που η ριζοσπαστική Αριστερά ποτέ δεν επέλεξε να πολιτευθεί με δημοφιλή τρόπο. Συχνά υπήρξαμε απομονωμένοι στο μέτρο που δεν δεχόμασταν πολλά από όσα έφτιαχναν της «εθνική μας ευφορία» χρόνια τώρα. Υπήρξαμε αντιδημοφιλείς επειδή μείναμε σταθεροί σε αρχές και αξίες.
Να, όμως, που ήρθε η ώρα που αυτές μας οι στάσεις από μειονέκτημα έγιναν η μεγάλη μας αρετή. Νομίζω πως το ηθικό πλεονέκτημα, περισσότερο ίσως και από τη μαχητικότητα ή το πρόγραμμα, είναι που μας έχει μετατρέψει στην πρώτη πολιτικά δύναμη στη χώρα.
Ως προς αυτό, τόσο στο 3% όσο και στο 40%, οι σταθερές αυτές είναι που μας χαρακτηρίζουν. Η ωρίμανσή μας στην πραγματικότητα είναι μια πορεία ενίσχυσης αυτών των σταθερών.
Εκτός από τους απολυμένους της ΕΡΤ που, όπως είπε η Αγλαΐα Κυρίτση, θα επαναπροσληφθούν αφού θα ανοίξει ξανά, πόσους σκοπεύετε να επαναπροσλάβετε στο δημόσιο; Υπάρχει μια εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει θέσεις.
Το σύνολο των αντισυνταγματικά απολυμένων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις θα επανέλθει. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη προσλήψεων στους οικονομικούς μηχανισμούς και στις νοσηλευτικές υπηρεσίες και, αμέσως μετά, στην εκπαίδευση –και στις τρεις βαθμίδες της.
Αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε παρανοήσεις. Το πρόγραμμα των 300000 θέσεων εργασίας, που εξαγγείλαμε στην Θεσσαλονίκη αφορά, στα μεγάλα ποσοστά, τον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και τις μικρές επιχειρήσεις.
Γιατί να ψηφίσει εσάς κάποιος; Ποιο είναι το όραμά σας για τη Θεσσαλονίκη και με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι μπορείτε να βοηθήσετε την πόλη μέσα από τη Βουλή;
Δεν έχω να εκθέσω κάποιος «ακαταμάχητους» λόγους σχετικά με την υποψηφιότητά μου. Θα είχε αξία να με ψηφίσουν όσοι θεωρούν πως είμαι ένας από τους πολλούς που μοιράζονται τις αξίες και τους αγώνες της ριζοσπαστικής Αριστεράς. όποιος έχει ειδικότερα ενδιαφέροντα υπάρχει το βιογραφικό μου στο βιβλιαράκι των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει πολλά να προτείνει και να υλοποιήσει ξεκινώντας από τα προβλήματα της φτώχιας, της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης. Μαζί του μπορώ κι εγώ να συμβάλλω.