15:19, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Κεραμέως: Αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα εντοπίζαμε τα 15.500 κρούσματα

Αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα εντοπίζαμε τα 15.500 κρούσματα επισήμανε στον ΑΝΤ1 η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως για την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων,

«Τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα που αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών», είπε η υπ. Παιδείας, που τόνισε πως «έγινε χθες ο μεγαλύτερος έλεγχος που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας από την αρχή της πανδημίας».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως, «εντοπίστηκαν 15.500 εν δυνάμει κρούσματα και εκεί μπορεί αν δει κανείς την σημασία της λειτουργίας των σχολείων και για υγειονομικούς λόγους, διότι αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα είχαμε εντοπίσει αυτά τα κρούσματα».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση και σε εκκλήσεις από ορισμένους επιστήμονες, που ζητούσαν να δοθεί αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες, η Υπ. Παιδείας απάντησε πως «η κάθε απόφαση που παίρνουμε ζυγίζεται πολύ και συζητείται με την Επιτροπή των Ειδικών. Αν δεν είχαμε ανοίξει σήμερα, θα είχαμε αυτά τα 15.500 κρούσματα που δεν θα τα ξέραμε; Θα είχαν επαφές με πόσα άτομα το καθένα και θα είχαν διασπείρει ακόμη περισσότερο τον ιό».

Για τα κενά στα σχολεία από εκπαιδευτικούς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, η Υπ. Παιδείας είπε πως «ήδη ανακοινώθηκαν άμεσα 5.000 προσλήψεις για να στηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει».

Σχετικά με την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης, η υπ. Παιδείας υπογράμμισε πως «η τηλεκπαίδευση γίνεται ήδη οποτεδήποτε ένα τμήμα πρέπει να αναστείλει την λειτουργία του. Είχε γίνει στο παρελθόν, ίσως να ξαναγίνει (σημ: λόγω κορωνοϊού) ή στην Φλώρινα που έγινε ο σεισμός άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τηλεκπαίδευση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση».

Συμπλήρωσε πως «απόλυτη προτεραιότητα μας είναι τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας και με το πολύτιμο εργαλείο των self test, που δείχνει και πως τα σχολεία μας δρουν και συμβάλλουν και στο υγειονομικό κομμάτι».

Κλείνοντας, η υπουργός Παιδείας είπε πως «σήμερα ακόμη δεν έχουν κλείσει τμήματα, αύριο θα ξέρουμε αν θα κλείσουν (σημ: απο τα self test που θα δηλωθούν σήμερα)».