Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι μέχρι τις εκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων θα μειωθεί έτι περαιτέρω και, ταυτόχρονα, θα ανοίξει και πάλι η ψαλίδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.
Του ΦΩΤΗ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑ
Σαράντα μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δείχνει, βάσει των νεότερων δημοσκοπήσεων, αλλά και των «ερευνών αγοράς» που διενεργεί η Πειραιώς, να ανακτά άνω του 50% των απωλειών που υπέστη.
Τα κριτήρια
Κυβερνητικοί παράγοντες, μελετώντας τα «κρυφά» στοιχεία από τα focusgroups της Πειραιώς που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου και τα αντίστοιχα από νεότερες δημοσκοπήσεις (MARC, Interview, Prorata και Pulse), που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσουν με τα προ Τεμπών κριτήρια, ενώ δεν μοιάζουν να θέλγονται από κάποια εναλλακτική πολιτική πρόταση, όπως π.χ. το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» .Το σημαντικότερο δε στοιχείο, που αναδεικνύεται από τις δημοσκοπικές έρευνες, είναι ότι το ποσοστό «μεταστροφής» προς τη ΝΔ προέρχεται από την «γκρίζα ζώνη», από εκείνους τους ψηφοφόρους δηλαδή, οι οποίοι στις πρώτες μετά την τραγωδία στα Τέμπη δημοσκοπήσεις δήλωναν αναποφάσιστοι.
Πάντως προς την «γκρίζα ζώνη», η οποία παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα (17%-18%)από κάθε άλλη προεκλογική περίοδο–παρότι στις νεότερες δημοσκοπήσεις δείχνει να περιορίζεται το ποσοστό–, στρέφουν τώρα το βλέμμα τους τα κόμματα, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.Η κοινή εκτίμηση όσων ασχολούνται με την αριθμητική των εκλογών είναι ότι αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος,που εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται για το αν και τι θα ψηφίσει στις κάλπες, αποτελεί τον αστάθμητο αλλά και τον καθοριστικό παράγοντα της πρώτης κάλπης. Τι θα κάνουν; Θα επιστρέψουν στην εκλογική τους κοίτη; Θα κάνουν άλλη επιλογή; Θα επιλέξουν την αποχή από τις κάλπες;
Τάση «επιστροφής»
Μετά τα Τέμπη μετακινήθηκαν προς τη σφαίρα αυτή πολίτες που στις προηγούμενες μετρήσεις έδειχναν να κινούνται προς τη ΝΔ.Είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσουν όσοι τοποθετούνται στην «γκρίζα ζώνη» αλλά έχουν αντισυστημικά χαρακτηριστικά.Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποσοστό, αυτής της «γκρίζας ζώνης», που δείχνει να κινείται προς τη ΝΔ πρωτίστως και δευτερευόντως προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το «κρίσιμο μέγεθος» θα επιχειρήσουν να προσθέσουν στα ποσοστά τους τα κομματικά επιτελεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτουν στοιχεία, τα οποία στηρίζονται στα focusgroups που διενεργούν και δείχνουν μια τάση επιστροφής των ψηφοφόρων που είχαν απομακρυνθεί από τη ΝΔ, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιστροφή αφορά κυρίως τη «δεξιά» βάση της παράταξης και δευτερευόντως τους αναποφάσιστους με πιο κεντρώα χαρακτηριστικά. Μελετώντας τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων και ιδιαίτερα τα αποκαλούμενα «κρυφά»,ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος είπε στο «Π» τα εξής:
«Οι νεότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν καταγραφεί, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ως νέοι αναποφάσιστοι και προέρχονταν από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ επιστρέφει στη “βάση” του. Επίσης, οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων έπεσε κατά περίπου δύο μονάδες, σε σχέση με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που είχαν διεξαχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, και άνοιξε –έστω και οριακά– πάλι η ψαλίδα πρώτου – δεύτερου. Αυτό σημαίνει κάτι. Μας δίνει την ελπίδα, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι προϊόντος του χρόνου η “γκρίζα ζώνη”θα βαφτεί κατά το μεγαλύτερό της ποσοστό“γαλάζια”και μέχρι τις εκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων θα μειωθεί έτι περαιτέρω και ταυτόχρονα θα ανοίξει και πάλι η ψαλίδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος».
Ρεαλιστικός στόχος
Για το κυβερνών κόμμα, λένε πηγές της Πειραιώς, ύψιστη προτεραιότητα είναι η επανασυσπείρωση του χώρου του της κεντροδεξιάς παράταξης. Στόχος, να «επαναπατρίσει» ήδη στο αμέσως επόμενο διάστημα άλλο ένα μέρος, το 2%-3%, από αυτούς τους νέους αναποφάσιστους. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ρεαλιστικό τον στόχο, εκτιμώντας ότι όσο διευρύνεται η πολιτική ατζέντα, θα αναδιαμορφώνεται και η «μπάρα» των αναποφάσιστων. Προς την υλοποίηση του στόχου αυτού, ο πρωθυπουργός–όπως είπε στο «Π» κυβερνητικός παράγοντας– θα εντείνει το προσεχές διάστημα τα διλήμματα που θέτει στο εκλογικό σώμα και ειδικά αυτά που αφορούν το ενδεχόμενο οι κάλπες να οδηγήσουν τη χώρα στην περιπέτεια της ακυβερνησίας.
Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που θα τεθούν: Ποιος θα κυβερνήσει και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το αφήγημα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα της χώρας είναι το πλέον στέρεο. Η «προοδευτική κυβέρνηση», επισημαίνει ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, την οποία προτείνει ο κ. Τσίπρας, αντιμετωπίζει εκτός των άλλων και προβλήματα αριθμητικής, καθώς «τα κουκιά δεν βγαίνουν», ενώ ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκπέμπει στο εκλογικό σώμα ένα καθαρό στίγμα για τις προθέσεις του. Και επειδή από τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες προκύπτει και μια σημαντική –η σημαντικότερη ίσως– παράμετρος, που αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνικής ατζέντας, που δείχνει να αποτελούν βασικό κριτήριο για την ψήφο των πολιτών και φυσικά των αναποφάσιστων, η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος κατά την προεκλογική περίοδο στο πεδίο αυτό, εκτιμώντας ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ