«Κλειδώνει» το γενναίο πακέτο παροχών
Κορυφώνονται τις τελευταίες ώρες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο ως προς το πολιτικό της σκέλος όσο και ως προς τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
Καθόλου τυχαίες οι αλλεπάλληλες αναφορές υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, που προοικονομούν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα -έναν από τους δυσκολότερους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όπως λέγεται χαρακτηριστικά-,προϊδεάζουν για την εμβέλεια του πακέτου παροχών που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο.
«Εξαντλούνται, δεν καταργούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια»
Είναι σαφές πως η εργαλειοποίηση του Ενεργειακού από τον Πούτιν διαμορφώνει ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως παρατηρούν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η δεδομένη ανάγκη στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν υπέρογκα ενεργειακά, έως και δέκα φορές πάνω από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, οφείλει να συμβαδίζει με την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της σοβούσας κρίσης και ως εκ τούτου για το συνολικό πακέτο, που θα απαιτηθεί για την καταπολέμησή της.
Κατά συνέπεια, και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου φρόντισε να διαμηνύσει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει, όχι, όμως, και να καταργήσει το δημοσιονομικό περιθώριο», προδιαγράφοντας ένα τετράπτυχο αποτελούμενο από μόνιμα μέτρα, που πλαισιώνουν την έως τώρα πολιτική μείωσης της φορολογίας, διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που στόχο έχουν να θεραπεύσουν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, μέτρα στήριξης έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης και μια ολιστική παρέμβαση για φθηνή στέγη.
Συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Political», πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι έως αύριο, Τετάρτη, να έχει σχηματοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το βράδυ του Σαββάτου.
Οι επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η πορεία των εσόδων του Αυγούστου, αλλά και η πρόγευση που παρασκηνιακά θα λάβουν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την προσεχή Παρασκευή, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να καθορίσουν το ύψος και το εύρος του οικονομικού πακέτου που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, «κλειδωμένες» θα πρέπει να θεωρούνται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς και η αύξηση των συντάξεων για όλους όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 6%. Επίκειται, δε, και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα, κάτι, πάντως, που θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Εξάλλου, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε πως έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερο του αναμενομένου δημοσιονομικό περιθώριο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επιπρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος, αλλά και των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αναζητούν τη χρυσή τομή, ώστε να γίνει παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, χωρίς, πάντως, προς ώρας να υπάρχει κάτι δεδομένο. Πιθανότερη θα πρέπει να θεωρείται μια νέα επιταγή ακρίβειας, έως 300 ευρώ, ποσό, ωστόσο, που επηρεάζει την περίμετρο των δικαιούχων. Σύμφωνα με άλλη γραμμή πληροφόρησης, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τις εφεδρείες, ώστε να μειώσει, ει δυνατόν και οριζόντια, έναν φόρο, με τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος να έχουν μπει στο στόχαστρο.
Την ίδια ώρα, η μείωση της τιμής των καυσίμων μειώνει τις πιθανότητες για ένα νέο FuelPass, ενώ ενισχυμένο αναμένεται το φετινό επίδομα θέρμανσης.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, πάντως, πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται μια νέα επιταγή ακρίβειας, κλιμακωτή ως προς το ύψος του ποσού, αλλά και την περίμετρο των δικαιούχων. Τέλος, το μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας της χώρας, καθώς στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα μπαίνουν ήδη δυναμικότερα τόσο ο λιγνίτης όσο και το LNG, εκπέμπει η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκητης ομάδας διαχείρισης ενεργειακής κρίσης.
Παρόντες στη σύσκεψη και οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς το ύψος της επιδότησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα καθορίσει εν πολλοίς και το δημοσιονομικό περιθώριο για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πάντως υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε μετά το πέρας της σύσκεψης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει υπ’ όψιν της τις επισφάλειες που εύλογα δημιουργεί η ενεργειακή κρίση κατά τη διαμόρφωση του πακέτου της ΔΕΘ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL