, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Κόκκινη γραμμή τα κυριαρχικά δικαιώματα

Mε μια ομιλία σε τελείως διαφορετικό ύφος από εκείνη του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αποδεικνύοντας το ποιος είναι εκείνος που επιδιώκει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, άλλωστε ποτέ δεν ήταν αυτό το ζητούμενο για την κυβέρνηση, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμιά περίπτωση την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας. «Αν ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για κόκκινες γραμμές, τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες. Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας
μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για περίεργη εμμονή» της ηγεσίας της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε πως ακολουθεί «φιλοπολεμική» στρατηγική, από τη στιγμή που δήλωσε πως θα έρθει βράδυ στη χώρα μας: «Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής. Χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής, σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και τον αέρα, εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς, μια μονομερής απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου. Και ρωτάω. Είναι αυτή η συμπεριφορά συμβατή με έναν αξιόπιστο διεθνήπαράγοντα, ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ;».

Το μήνυμα στους Τούρκους πολίτες

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους πολίτες της Τουρκίας, θέλοντας να δείξει πως η χώρα μας δεν είναι εκείνη που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα έγιναν το 2020 στον Έβρο. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα
σύνορά της με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. To Λιμενικό μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα: «Άλλωστε, οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας».

«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, είναι υβριδική απειλή»

Λίγο προτού ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με μέλη του Council of Foreign Relations αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να αποκατασταθούν αν η Άγκυρα συνεχίσει τις απειλές: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι, θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να “παίζει” και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Για το Μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Άγκυρα εργαλειοποιεί μετανάστες, κάνοντας λόγο για υβριδική απειλή. Ωστόσο, τόνισε ότι ο ίδιος πάντοτε επιδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία: «Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν θέλει να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά και πάντα καταλήγουμε να καθόμαστε και να μιλάμε και πάλι. Επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνεις τις διαφορές σου και είναι το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, επανέλαβε πως στόχος της ΝΔ στις εκλογές είναι η αυτοδυναμία. «Ελπίζουμε», είπε ακόμη, «να καταφέρουμε να σχηματίσουμε δική μας κυβέρνηση (αυτοδυναμία), αλλά αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας, θα κυβερνήσουμε μέσω κυβέρνησης συνεργασίας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL