, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Κόμματα, θρησκεία και άφθονο χρήμα από Ρωσία

Οι εξελίξεις γύρω από την εμπλοκή επιχειρηματιών με το κόμμα Νίκη αλλά και με ρωσικά κεφάλαια μέσω Αγίου Όρους έχουν αρχίσει να λαμβάνουν διαστάσεις θρίλερ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να σκάσει βόμβα μεγατόνων για ροή πακτωλού χρημάτων μέσω συγκεκριμένης Μονής ρωσικών συμφερόντων στο Άγιο Όρος προς ελληνικό κόμμα.

Του ειδικού συνεργάτη

Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η Εurojust έχει εντοπίσει δύο επίμαχα εμβάσματα από Ρωσία, μέσω ενδιάμεσης, ελληνικών συμφερόντων, εταιρείας προς τη συγκεκριμένη Μονή με στόχο τη χρηματοδότηση του εν λόγω κόμματος.

Η Eurojust είναι ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης, ένας μοναδικός κόμβος με έδρα τη Χάγη, στην Ολλανδία, όπου οι εθνικές δικαστικές αρχές συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος.

Ήδη λοιπόν έχει σημάνει συναγερμός σε γνωστούς εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι και κατά το παρελθόν είχαν εμφανισθεί να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη Ρωσία και το καθεστώς Πούτιν. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιος πολιτικός σάλος είναι ότι ορισμένοι εφοπλιστές έσπευσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να αρνηθούν οποιαδήποτε εμπλοκή.

«Μας έλεγαν “ψηφίστε Νίκη”»

Σε όλο αυτό το θολό οικονομικοπολιτικό παρασκήνιο είναι γεγονός ότι έχει στοχοποιηθεί με ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο το κόμμα Νίκη, ενώ την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες για «πλοκάμια» του εν λόγω κόμματος μέσα στο Άγιο Όρος, για τις οποίες μίλησε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Αναστάσιος Γαζέτας, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν μοναχοί που κατευθύνουν πιστούς τι να ψηφίσουν στις εκλογές.

«Το ότι υπάρχουν κάποιοι (σ.σ. μοναχοί), υπάρχουν, που κατευθύνουν. Έρχονται και σε εμάς προσκυνητές και μας λένε, μας είπε ο τάδε ή μπήκε ο τάδε που πήγαινε στον τάδε μοναχό να πάει να πάρει την ευχή του για τις εκλογές ή μας έλεγε να ψηφίσετε τη Νίκη» είπε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Όλο αυτό το σύστημα έχει σαν αποκούμπι όντως τον ρωσικό παράγοντα, ζουν αυτό το μύθευμα του ξανθού γένους», πρόσθεσε, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει και κάποιου είδους χρηματοδότηση, απάντησε «για να το πω, πρέπει να έχω στοιχεία αποδεικτικά, δεν μπορώ να το πω αυτό έτσι, χωρίς στοιχεία, όταν δεν είμαι εγώ παρών σε κάτι τέτοιο, να πω ότι το είδα με τα μάτια μου».

Μίλησε και για εκλογικό αγώνα υπέρ Βελόπουλου

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν άλλοι στο Άγιο Όρος που κατευθύνουν πιστούς, απάντησε: «Γιατί να μην το κάνουν; Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι το χρησιμοποιούν και μάλιστα μπαίνουν στην ίδια γραμμή με αυτού του είδους τα κόμματα, όπως για παράδειγμα οι καταληψίες της Μονής μας, ταυτίζονται με τον κ. Βελόπουλο και τον παρουσιάζουν συνεχώς, τα κανάλια που έχει, τον καταληψία, ενώ είναι εγκλωβισμένος, είναι συνεχώς στα κανάλια».

«Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν έχουν καταλάβει τον σκοπό για τον οποίο μπήκαν στον χώρο του μοναστηριού, της Μονής, στον χώρο της εκκλησίας. Ο πνευματικός έχει το δικαίωμα να επέμβει στην ψυχή του ανθρώπου, πνευματικά όμως, να του δώσει θάρρος, κουράγιο, δύναμη να αντισταθεί, αλλά να επέμβει όμως καταχρώντας τη δύναμη την πνευματική που έχει, την εξουσία την πνευματική και να την εκμεταλλεύεται ώστε να τον κατευθύνει πολιτικά, αυτό είναι ανήθικο», είπε ο Αγιορείτης μοναχός.

Στην ερώτηση, πάντως, αν υπάρχουν επαφές ή συναντήσεις μεταξύ στελεχών του κόμματος Νίκη και κάποιων μοναστηριών του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει, λέγοντας «αν όντως γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις, δεν είμαι εγώ παρών σε αυτές τις συναντήσεις για να σας το πω, είναι ο τάδε και ο τάδε».

«Απλά, αυτά που ακούγονται, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας που κάποιοι άνθρωποι, γιατί είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι συντάχθηκαν σε αυτή την πλευρά ώστε να πολεμήσουν το κακό που γίνεται εναντίον της πανδημίας, εναντίον των εμβολίων, αργότερα εναντίον της κακιάς Δύσης και της καλής Ρωσίας», πρόσθεσε, «υπάρχουν μέσα, είναι αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι, που είπα ότι έχουν αυτές τις νοοτροπίες».

«Δεν μπορείς να εμπλέκεις την εκκλησία με την πολιτική»

«Και το ίδιο το κόμμα είναι στην ιδεολογία του και σε αυτά που έχει αναφέρει, έχοντας ως προμετωπίδα την πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και αυτά εναντίον μεταναστών, εναντίον της Συνόδου του Κολυμπαρίου, εναντίον του Πατριαρχείου, εναντίον των εμβολίων στην πανδημία. Αυτά ήταν αυτοί που πρωτοστατούσαν και τα έχουν βάλει προμετωπίδα. Είναι η ίδια ιδεολογία σε όλους αυτούς, οι οποίοι αναζητούν να εκμαιεύσουν κάποιους ανθρώπους και να τους πάρουν με το μέρος τους χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορείς να εμπλέκεις το Άγιο Όρος ή γενικώς την εκκλησία και τη θρησκεία και το θρησκευτικό συναίσθημα του κόσμου με την πολιτική. Το Άγιο Όρος δεν χρωματίζεται γιατί είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλο τον κόσμο. Πάντα ήταν με όλους, είναι το μήνυμα της ενότητας που εκφράζει», τόνισε ο ηγούμενος.

«Και η Χρυσή Αυγή τα ίδια έλεγε»

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του κόμματος Νίκη ότι έχει και την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους, ο κ. Βαρθολομαίος σχολίασε πως «αυτό είναι ένα τρικ που το χρησιμοποιούν πολλοί» και πρόσθεσε: «Και η Χρυσή Αυγή στο παρελθόν έλεγε, έχω την πνευματική κάλυψη του Αγίου Όρους, και μάλιστα χρησιμοποιούσε τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου, που έχουμε εμείς δικό μας το θέμα και είχε την πνευματική κάλυψη ώστε αυτά που λένε, τα αφηγήματά τους, να έχουν αυτή την “ευλογία”, ότι αυτό που κάνω είναι ευλογημένο». Η πνευματική κάλυψη για κάποιο θέμα από το Άγιο Όρος, επισήμανε, δεν εκφράζεται μεμονωμένα από κάποιο πρόσωπο, ούτε από κάποιο μοναστήρι, ούτε από κάποιον μοναχό, εκφράζεται μέσα από την ιερά κοινότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL