Κωνσταντίνος Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει

Για την ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου πόλου ανάπτυξης στη χώρα αυτόν της Θεσσαλονίκης όχι ανταγωνιστικά αλλά συνεργατικά με την Αθήνα  μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στις επενδύσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Ο κ Ζέρβας υπογράμμισε την ανάγκη κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά  τα έργα που ήδη έχουν ανακοινωθεί για τη Θεσσαλονίκη. «Μπορούμε να φέρουμε στην περιοχή μας περισσότερα ξένα κεφάλαια, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι ούτε παροδικό, ούτε μεμονωμένο» υπογράμμισε. Αναφερόμενος στις προκλήσεις του συνεδρίου ο κ Ζέρβας  υπογράμμισε ως βασικά την 

διοικητική μεταρρύθμιση, Μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, τον ψηφιακό  μετασχηματισμό και τη μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες πόλεις, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση και στο τέλος του δρόμου η κυκλική οικονομία. Την ανταπόκριση και την προσαρμογή των δήμων στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη. Η βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και βέβαια η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, αυτό που λέμε ποιότητα ζωής.

Μιλώντας για την ανακύκλωση ο κ Ζέρβας τόνισε ότι «παρά το ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε ως ο δήμος με την καλύτερη επίδοση στην ανακύκλωση στη χώρα, η επιβράβευση είναι να «αγοράζουμε με ιδίους πόρους για πρώτη φορά μπλε κάδους γιατί ο φορέας αδυνατεί εδώ και χρόνια να  προμηθεύσει νέους ως οφείλει». 

Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό υπογράμμισε ότι «απέχουμε μακράν από τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το κυκλοφοριακό είναι ζήτημα αιχμής σε κάθε μεγαλούπολη του κόσμου. Και η πανδημία το επιβάρυνε πολύ περισσότερο». 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από τη διοίκησή του. «Δουλεύουμε καθημερινά για αλλαγές στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κλίμακα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στο τέλος της δεκαετίας οφείλουμε να παραδώσουμε μια αναβαθμισμένη, βελτιωμένη πόλη στις επόμενες γενιές. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει».