, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Κοζάνη: Στις εργασίες αποκατάστασης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων ο Χρ. Τριαντόπουλος

Την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων επισκέφθηκε, χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στον τελευταία σταθμό της περιοδείας του στην Κοζάνη, την Φλώρινα και τις Πρέσπες, ο κ. Τριαντόπουλος ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χαρίσιο Γκοβεδάρο για τις εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια η γέφυρα.

Σε συνεργασία με τους μηχανικούς και καθηγητές της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, Κωσταντίνο Κατάκαλο και Παναγιώτη Πανέτσο, ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές φορτίσεις στα άκρα των προβόλων Μ4-1, Μ5-1, Μ6-1 της Γέφυρας, αφού είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες ενισχύσεις στον πρόβολο Μ6-2.

Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι οι παραπάνω εργασίες γίνονται στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου αντοχής της Γέφυρας Σερβίων και ότι το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν οι εργασίες συνολικής ενίσχυσης, αναβάθμισης και αποκατάστασής της, η οποία έχει να συντηρηθεί από το 1975, όταν κατασκευάστηκε.

Παρών στην ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης της γέφυρας ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης και ο βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, μήκους 1.372 μέτρων, είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε με αφορμή τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου ως αποτέλεσμα του ομώνυμου φράγματος της ΔΕΗ και δόθηκε σε χρήση το 1975. Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης των προβόλων της γέφυρας εξαιτίας των έντονων οξειδώσεων του φέροντα οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.