20:24, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Κράτος σε σωστή δοσολογία

Ποιοι κραύγαζαν για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα ασκήσει ο Μητσοτάκης, την επομένη των εκλογών του 2019; Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, τη συνετή παροχή επιδομάτων, τη στήριξη της δημόσιας υγείας, την επίδειξη του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης σε κάθε περίσταση;

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας και την έναρξη ενός νέου προγράμματος, που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών, μέσω της επέκτασης του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας έχει κατορθώσει να χτίσει με προσοχή ένα πρόγραμμα που ευνοεί τα μεσαία και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, χωρίς να μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος για λαϊκισμό και χωρίς όλα αυτά να βρίσκονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση. Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Παρεμβήκαμε για να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Υποστηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας», είχε πει μεσούσης της πανδημίας ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις το ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα του. Και αυτά που είπε τα απέδειξε και στην πράξη, χωρίς «φανφάρες», αναδεικνυόμενος σε έναν ηγέτη που σκέφτεται πρωτίστως τους αδύναμους, λαμβάνει μέτρα με γνώμονα αυτούς, χωρίς όμως να θυσιάζει και τα άλλα στρώματα, κυρίως τη μεσαία τάξη, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Από την επιδότηση για τα καύσιμα, μέχρι τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρηματιών κατά την πανδημία, από την αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τις χιλιάδες νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούνται κατά τη διακυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, πρώτα δρώντας και μετά ανακοινώνοντας.

Κι όσο κι αν υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να δουν όλη αυτή την προσπάθεια «δίπλα στον πολίτη» να αποτυγχάνει με στόχο μικροπολιτικά οφέλη, οι εξελίξεις διαψεύδουν τις προσδοκίες τους.Προσοχή, δεν είναι όλα τέλεια, δεν τιθασεύεται η ακρίβεια ούτε μειώνεται η ανεργία με επιδοματικές πολιτικές. Αλλά στην κεντρική κατεύθυνση που οδηγεί στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης, στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα το κράτος με στοχευμένες παρεμβάσεις ιδίως σε δύσκολες εποχές. Και η κυβέρνηση το κάνει αυτό επιτυχημένα, όχι επειδή το λένε οι αριθμοί αλλά διότι το λένε οι πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL