18:39, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Κρίσιμο 10ήμερο στα Ελληνοτουρκικά

Έτοιμη για ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ και πιθανώς για τη συνέχιση του πολέμου νεύρων, στον οποίο επιδίδεται εσχάτως η Άγκυρα, είναι η Αθήνα ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στη Μαδρίτη.

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

Κεντρική επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας είναι να σχηματοποιηθεί στα δύο κρίσιμα ορόσημα ένα ισχυρό και χωρίς ρήγματα ανάχωμα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, ώστε να πεισθεί ο Ταγίπ Ερντογάν να χαμηλώσει τους τόνους και ως εκ τούτου την ένταση στο Αιγαίο.

Οι δύο Σύνοδοι Κορυφής, ΕΕ και ΝΑΤΟ, λαμβάνουν χώρα ύστερα από μία εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών διπλωματικών ζυμώσεων, κατά τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της «Political» διεμηνύθη στην Άγκυρα τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόπειρα προσβολής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, πάντως, δεν αιθεροβατούν, παρακολουθούν στενά τις καθημερινές πλέον προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου και εμφανίζονται έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, ιδίως ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου συγκεκριμένες διαρροές από την Τουρκία εμφανίζουν τον Ερντογάν έτοιμο να προσποιηθεί το θύμα θέτοντας θέμα αθέτησης των διεθνών συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδας.

Πάντως, η διεθνής ανησυχία για τυχόν ανάφλεξη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποτυπώνεται και στη δήλωση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι το ΝΑΤΟ έχει τον μηχανισμό να αποτρέψει ένα «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως το έπραξε το καλοκαίρι του 2020.

Θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες

Πάντως, η εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας, την οποία προωθεί με συνέπεια τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες. Ενόψει των σημερινών και αυριανών εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η Αθήνα δείχνει να έχει επιτύχει μια μάλλον αυστηρή για την τουρκική προκλητικότητα αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα και βάσει των έως τώρα διαθέσιμων πληροφοριών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ένωσης. Η πολιτική αλλά και ψυχολογική απόσταση των Ευρωπαίων αξιωματούχων από την ηγεσία της Άγκυρας καθρεφτίζεται και στη δήλωση του γνωστού για τις φιλελληνικές του θέσεις προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, που παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει σοβαρά την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα στην Τουρκία, ο Τύπος της χώρας ούτε λίγο ούτε πολύ φθάνει στο σημείο να εμφανίζει ως πρόκληση από την πλευρά της χώρας μας την ύπαρξη οπλισμού, εγκαταστάσεων και στρατιωτών σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δένδιας: «Δεν θα ανεχθούμε καμία προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επέμεινε μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του στην Αθήνα πως αναμένει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να εκφράσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αμέριστη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες υφίστανται εκ νέου τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα λειτουργεί με ψυχραιμία και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχθεί καμία προσπάθεια καταπάτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μάλιστα, στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας αξιολογούν ως αξιοσημείωτη στροφή τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας περί σεβασμού των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών της Ένωσης, μιας χώρας που δεν έχει κρύψει ποτέ τις φιλικές της διαθέσεις έναντι της Τουρκίας.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL