Προσωπική επίθεση Τσίπρα σε Σαμαρά και Βενιζέλο (ΦΩΤΟ)
του Βαγγέλη Στολάκη
Επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη σαμαρά αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου. Κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το κόμμα του θα κερδίσει τη μάχη.
«Πόσο παρακράτος πρέπει να χωνέψουμε για να μας χωνέψουν οι αγορές» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι «τις τελευταίες γίναμε μάρτυρες μιας θεσμικής κατάπτωσης που ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο άνθρωπος που έδενε και έλυνε στη Βουλή, που έδινε εντολές σε υπουργούς αποδείχτηκε ότι συναλλάσσεται με τον πολιτικό υπόκοσμο. Δεν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι ο Μπαλτάκος έκανε ότι έκανε χωρίς να το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός. Ότι έγινε κολλητός του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής μιλά με τον κ. Μπαλτάκο εν αγνοία του κ. Σαμαρά». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε εναντίον προσωπικά του πρωθυπουργού σχολιάζοντας πως «δεν υπάρχει Μπαλτάκος-gate αλλά Σαμαράς-gate. Εκτελούσε εντολές. Ήταν ο άνθρωπός του».
«Από το ‘74 και μετά η ΝΔ είχε αποφασίσει να διαχωρίσει τη θέση της από τους φιλοχουντικούς. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να τη διαμορφώσει σε ένα κράμα Πολιτικής Άνοιξης και Δικτύου ‘21» είπε και τον αποκάλεσε «επικίνδυνο για τη Δημοκρατία και την ομαλότητα στη χώρα». «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια εγκληματική οργάνωση. Δεν τα βάζει η Χρυσή Αυγή με την αδικία αλλά με τους αδικημένους. Είναι μια συμμορία για την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεινε πολύ καιρό τα ματιά. Υπόλογος όμως δεν είναι μόνο ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Βενιζέλος, που όχι μόνο στηρίζει την ακροδεξιά σέχτα του κ. Σαμαρά αλλά την αντιπροσωπεύει.
Έκανε επίσης λόγο για τίτλο παράστασης «βγαίνουμε στις εκλογές». «Δεν είναι η πρώτη φορά που η βαρβαρότητα συνδυάζεται με το χειρότερο ψέμα. Στο προεκλογικό αυτό υπερθέαμα θα μοιραστεί και… ποπ κορν του πρωτογενούς πλεονάσματος» σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως ο στόχος των κυβερνόντων ήταν να επιβληθεί η πολιτική του μνημονίου. «Ήθελαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια οικονομική ζώνη της ανασφάλιστης εργασίας και της εργασίας των 300 ευρώ. Το λέγαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα μνημόνια».
Ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ και θα το αποδείξει αυτό το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ημέρα των εκλογών.
«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πόλη των συντηρητικών. Είναι η πόλη των αγώνων, του πολιτισμού, των λογοτεχνών. Η πόλη που αντιστέκεται στο σκοταδισμό. Είναι η Θεσσαλονίκη των αγώνων και των κοινωνικών αντιστάσεων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι η ώρα για να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση. Στις 18 και 25 Μαΐου όλη η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να ανατρέψει το status quo στην Ευρώπη και τα όργανά της» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Από την πλευρά της η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας μια καταληκτική διπλή ημερομηνία. Πρόκειται για μια μάχη ενάντια στο μνημόνιο και το φασισμό. Ενάντια στη φτώχια. Ενάντια σε μια κυβέρνηση που δεν έχει τη νομιμοποίηση. Που με 151 βουλευτές περνάει τα πιο σκληρά μέτρα. Μια μάχη ενάντια στους εκλεκτούς της συγκυβέρνησης. Ενάντια σε μια αντίληψη που θέλει το θεσμό της περιφέρειας βουβό και συνεργάτη στα ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα που γίνονται». «Πρόκειται για μια μάχη για τις αγωνίες της νέας γενιάς, τους απολυμένους σχολικούς φύλακες, για τους απεργούς της Coca Cola, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Μια μάχη όχι για να γυρίσουμε το χρόνο πίσω αλλά για να επιστρέψουμε από τη δεκαετία του ‘60 που μας γύρισε το μνημόνιο. Για να μην μεταναστεύσει η νέα γενιά». «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν πήγε ούτε ένα ευρώ. Για αυτό το λόγο λέμε ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Περιφέρεια» συμπλήρωσε.