, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν ότι η Λαγκάρντ ζήτησε περικοπές στις συντάξεις

 
ImageHandler (2)
Στην κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον Γιάνη Βαρουφάκη ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα (ΦΠΑ, περικοπές συντάξεων κλπ) προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τη συνάντηση την προκάλεσε η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του . Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το DPA το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής και αποκαλύπτει, επικαλούμενο πηγές, ότι ο διεθνής οργανισμός ζητά από την ελληνική κυβέρνηση περικοπές σε συντάξεις καθώς και αύξηση του ΦΠΑ. «Οι άλλοι δανειστές στην Ευρώπη είναι πιο ευέλικτοι από το ΔΝΤ», σχολιάζει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο και αναφέρει πως «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα». Επιπλέον, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι, η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είχε αναφερθεί μόνο στην πρόθεση της Ελλάδας «να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ ζήτησε στην Αθήνα να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος (due diligence), όπως αναφέρει η ίδια σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στην έδρα του Ταμείου.
Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου και άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Βαρουφάκη να της ανακοινώνει ότι η Ελλάδα τιμά τις δανειακές υποχρεώσεις της και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσει την Πέμπτη 9 Απριλίου τη δόση του σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.
Δήλωσε ότι με τον Ελληνα υπουργό «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών».
«Σημειώσαμε», είπε, «ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου».
Η γενική δευθύντρια δήλωσε ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει τη δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να εργαστούν με τις αρχές και να διενεργήσουν εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για τις πολιτικές με τις ομάδες στις Βρυξέλλες. Αμφοτέρων οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα».
Τέλος η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «επιβεβαίωσα ότι το Ταμείο παραμένει στη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί με τις αρχές να βοηθήσει την Ελλάδα για να επιστρέψει στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Στη συνάντηση η  Κριστίν Λαγκάρντ, συνοδευόταν από τον Πολ Τόμσεν, ενώ παρών ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.