Κυρ. Μητσοτάκης: Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια
«Κάθε κυβέρνηση σε μια δημοκρατική Πολιτεία φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών. Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Στο τέλος της τετραετίας θα θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το έργο μας και είτε θα μας επιβραβεύσει είτε θα επιβραβεύσει κάποιον άλλον. Έτσι λειτουργούν οι συντεταγμένες δημοκρατίες και παρά την δεκαετή κρίση η οποία μας ταλάνισε η Ελληνική Δημοκρατία βγήκε πιο ισχυρή από αυτή τη βαθιά περιπέτεια. Ο κοινοβουλευτισμός βγήκε πιο ισχυρός. Η ελληνική κοινωνία σήμερα σε πολλές εκφάνσεις της είναι πιο ώριμη από πολλές άλλες περιπέτειες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της τριτολογίας του και απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη. Επισήμανε δε ότι αυτό που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι τι θα συνέβαινε αν το 2015 τα πράγματα είχαν πάρει διαφορετική τροχιά και η χώρα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης και ενδεχομένως εκτός ΕΕ. «Διότι αυτός ήταν ο πραγματικός κίνδυνος τον οποίο αποφύγαμε. Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια συζήτηση που δεν τιμά ούτε εσάς ούτε και τον κ. Τσίπρα» τόνισε.
Για τους εμβολιασμούς
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας πως οι προτάσεις της ήταν περισσότερο επεξεργασμένες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στα εμβόλια υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει το ρίσκο να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με μία μόνο δόση, μη γνωρίζοντας πότε θα είναι διαθέσιμη η δεύτερη. «Αυτή δεν είναι μια στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, διότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί με δύο δόσεις» είπε και προσέθεσε ότι η ελληνική Πολιτεία θα έχει πάντα κάβα εμβόλια για να μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γίνει η δεύτερη δόση».
Σημείωσε δε πως από τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου δώσει την έγκριση ότι από το κάθε φιαλίδιο της Pfizer μπορούμε να βγάζουμε 6 δόσεις και όχι 5, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι δόσεις που μπορούν να γίνουν. Ακόμη είπε ότι θα υπάρχει σχέδιο ώστε αν κάποιος δεν εμφανιστεί να κάνει το εμβόλιο θα υπάρχει κάποιος άλλος διαθέσιμος για να μην πάει καμία δόση του εμβολίου χαμένη.
Είναι εφικτή η εκθετική αύξηση του εμβολιασμού, διότι εφόσον οι εταιρείες τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους και παραδώσουν τα καινούργια εμβόλια εντός Μαρτίου ή Απριλίου που περιμένουμε τις πολλές και μεγάλες δόσεις, ένα από αυτά τα εμβόλια εφόσον εγκριθεί, είναι μονοδοσικό και μπορεί να διακινείται σε συνθήκες δωματίου. Αυτό επιτρέπει ταχύτερη διακίνηση και πολύ ευκολότερο εμβολιασμό από αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή.
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο. «Έχω ζητήσει και απασχολεί και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων το να επικαιροποιήσουμε τα πρωτόκολλά με βάση αυτά που γνωρίζουμε για τα φάρμακα που μπορούν να δοθούν» είπε και προσέθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη εσωτερική διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, και είχαμε αυτό τον τραγικό αριθμό θανάτων για ένα μήνα, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν πολύ άρρωστοι». Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Απαντώντας παράλληλα στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι τονίζοντας ότι «η απόφαση να μην διασωληνωθεί ένας ασθενής είναι απόφαση ιατρική. Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε απόλυτο δίκιο που το είπε έτσι, απόλυτο δίκιο. Πολλές φορές, δε, παίρνεται και σε συνεννόηση με την οικογένεια. Και είναι η σωστή και η υπεύθυνη απόφαση όταν η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι, μπορεί να προσφέρει ελάχιστες μέρες ζωής με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό συμβαίνει συχνά, δεν συμβαίνει μόνο τώρα, συμβαίνει πάντα».
«Το επιχείρημά σας θα είχε βάση, αν υπήρχαν αιτήματα από γιατρούς να βάλουν ασθενείς σε εντατικές και δεν υπήρχαν κρεβάτια εντατικών. Αυτό δεν έγινε, όμως, και σας διαβεβαιώνω ότι αν είχε συμβεί θα το είχαμε μάθει όλοι μας. Αυτό δεν έγινε. Οι ασθενείς, οι οποίοι χρειάστηκαν εντατική και την ώρα της κρίσης, έστω και αν χρειάστηκε να τους μετακινήσουμε και να τους πάμε σε άλλες περιοχές, καλύφθηκαν από κρεβάτι εντατικής» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχει κάτι στο ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει για να είμαστε και έτοιμοι να αποτρέψουμε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα γιατί αυτός, νομίζω, πρέπει να είναι ο στόχος. Αναφερθήκατε, και εδώ κάνατε λάθος, κυρία Γεννηματά, αλλά θα ήθελα να δώσω μία απάντηση στο ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις, το πρόγραμμα RRF, το οποίο έχουμε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρία δισεκατομμύρια έχουμε προβλέψει συνολικά για την υγεία, εκ των οποίων 650 εκατομμύρια για πρόληψη, 660 εκατομμύρια για επισκευές νοσοκομείων -αναφέρομαι στα μεγάλα κονδύλια-, 400 εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και 275 εκατομμύρια για την ψηφιακή υγεία» είπε ο πρωθυπουργός.
Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια
Επίσης είπε ότι «θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές οι οποίες θα λειτουργήσουν με το καθεστώς του click away» και έκανε έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλες και από όλους.
«Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία, θέλουμε να στηρίξουμε το λιανεμπόριο, σας διαβεβαιώνω ότι κανένα μέτρο και καμία επιστρεπτέα προκαταβολή και καμία αναστολή φόρων και καμία διαγραφή υποχρεώσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο του καταστήματος εσαεί, είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή. Και μας νοιάζει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο σε αυτή τη συγκυρία, διότι όλοι γνωρίζετε, o κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό, έχουμε εμπόρους, οι οποίοι έχουν στοκάρει αυτή τη στιγμή και ενώ ένα εστιατόριο μπορεί ενδεχομένως να επιβιώσει, εάν καταφέρουμε να περιορίσουμε και να καλύψουμε τα λειτουργικά του έξοδα, ένας έμπορος ο οποίος δεν θα πουλήσει το στοκ του, δεν θα επιβιώσει» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τα οικονομικά μέτρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σκεπτικό στο οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι να έχουμε διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση. «Αυτό μου φαίνεται λογικό και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η κυβέρνηση. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή ακόμα να κάνω εξαγγελίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα μπορέσουμε να τις κάνουμε όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος αυτής της περιπέτειας και μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη οικονομική εικόνα, ένα πλήρες οικονομικό αποτύπωμα της πραγματικής επίπτωσης στις επιχειρήσεις, με σκοπό, πάντα, να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές αλλά ταυτόχρονα, και γι’ αυτό και είναι λάθος αυτό το οποίο λέτε, κύριε Τσίπρα, να μην καλλιεργούμε μία κουλτούρα μη πληρωμών. Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι δεν πληρώνει κανείς κανέναν γιατί θα έρθει το κράτος με ένα μαγικό τρόπο να χαρίσει χρέη και υποχρεώσεις. Θα ήταν καταστροφή αυτό και πρέπει να το αποτρέψουμε. Και οποιαδήποτε ενθάρρυνση σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ζημιά μπορεί να κάνει» είπε.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια. Για αυτό και επεκτείνουμε την ειδική ρύθμιση για τα ενοίκια για ένα μήνα, για αυτό και καλύπτουμε άνεργους με παράταση επιδομάτων ανεργίας και γι’ αυτό και έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό ένα ξεχωριστό ποσό ακριβώς για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά προφανώς είναι ευχή και επιθυμία όλων -και για αυτό θα εργαστούμε- αυτό το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει και πάλι σε μία αύξηση των κρουσμάτων και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική και όχι τον φόβο του προστίμου
Κλείνοντας την τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης εγώ είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα, για να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η αγορά, να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες, κάνοντας πάλι μια έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα και από την άλλη ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες. Διότι η προκλητική συμπεριφορά εν προκειμένω δεν αφορά μόνο τον έναν. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτής της πανδημίας».
«Όμως, σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε μετά το τι πρέπει να γίνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ