fbpx

, Τρίτη
10 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Κυρανάκης από Θεσσαλονίκη: Ανάγκη για επιμόρφωση των νομοθετών στην τεχνητή νοημοσύνη – Να ενταχθεί ως μάθημα στα σχολεία (ΦΩΤΟ+Video)

Την αναγκαιότητα για τεχνολογική επιμόρφωση των Ελλήνων νομοθετών με το εργαλείο του ΑΙ (Artificial Intelligence) επεσήμανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος βρέθηκε στο πάνελ της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Ανατόλια με τίτλο «AI opportunities in the Mediterranean region».

Ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε ότι οι Έλληνες νομοθέτες έχουν μπροστά τους την πρόκληση του νέου τοπίου που ανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία θα επηρεάσει όλες της πλευρές της ζωής.

«Η Ελλάδα έκανε μερικά σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας. Τώρα όμως η τεχνολογία αναπτύσσεται σε ραγδαία επίπεδα οπότε πρέπει να επιταχύνουμε κι εμείς τη διαδικασία αν θέλουμε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες. Σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που δεν θα λειτουργεί με συστήματα AI. Υπάρχουν κίνδυνοι και προκλήσεις που πρέπει να διευθετηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα εστίασε στην ψηφιακή επιμόρφωση από τις μικρές ηλικίες, προτείνοντας να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μάθημα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα: «Είχα προτείνει με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως μέλος της Βουλής στην υπουργό Παιδείας να υπάρχει μάθημα τεχνητής νοημοσύνης για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν επαγγελματική πορεία μετά από το σχολείο και το πανεπιστήμιο σε 15 χρόνια από τώρα, πρέπει να αναβαθμίσουν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία είναι για μας προτεραιότητα».

Αναφορικά με τους ορίζοντες που μπορεί να ανοίξει στο ελληνικό δημόσιο το ΑΙ, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης έφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του το παράδειγμα του κτηματολογίου, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία ψηφιοποίησης μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά αν αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως δήλωσε: «Μια πρόκληση που έχουμε τώρα στο υπουργείο είναι η εξής. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στα δημόσια αρχεία. Μεγάλο θέμα είναι το κτηματολόγιο. Υπάρχουν 600.000.000 σελίδες που πρέπει να ψηφιοποιηθούν. Όλες αυτές οι πληροφορίες τις προηγούμενες δεκαετίες αποθηκεύονταν σε βιβλιοθήκες με παλιά βιβλία που είχαν διαφορετικούς τρόπους γραφής και πιστοποίησης. Στο επόμενο διάστημα έχουμε μια μεγάλη επιχείρηση ψηφιοποίησης όλων αυτών των αρχείων. Πρόκληση για μας αποτελεί το ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία γιατί θα καθυστερήσει πολύ αν γίνει με την τωρινή τεχνολογία».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία το συγκεκριμένο σύστημα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέφρασε την ευχή μια μέρα να γίνει εργαλείο στα ελληνικά νοσοκομεία ώστε να προλαμβάνονται σοβαρές ασθένειες. Σπουδαίο εργαλείο μπορεί να καταστεί και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως στα φαινόμενα πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα. Τόνισε δε ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να δώσει νέα πνοή σε «παραδοσιακά επαγγέλματα» και όχι να τα εξαλείψει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.