, Τρίτη
18 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή στις ευρωκλογές για να εφαρμόσουμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων (Video)

Δείτε την Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη που έχει αναφέρει ο ίδιος προεκλογικά, σημείωσε:

«Το 2009 όταν ήρθε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους (…) Επιχειρούμε μια ευρωπαϊκή σύγκλιση με πολλούς τρόπους. Η διαδρομή δεν έχει διανυθεί σε όλο της το μήκος (…) Στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια (…) Η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή εκπροσώπηση σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο».

Σε ερώτημα για την άνοδο της άκρας δεξιάς ανά την Ευρώπη και αν υπάρχει ανησυχία γι’ αυτό, επισήμανε:

«Κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εθνικές εκλογές. Θα έχουν και τώρα μια αισθητή παρουσία (…) Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εφαρμόζουμε μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική (…) Καλό είναι η ΝΔ να είναι πολύ ισχυρή μετά τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής (…)».

Ως προς πρώτο χρόνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, αναφορικά με τον απολογισμό του για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, τόνισε:

«Υπάρχει απόλυτη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και αυτών που εφαρμόζονται. Στις μεταρρυθμισεις περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη, παρεμβάσεις στη φορολογική μας πολιτική, η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων κ.λ.π. (…) Έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας στο σύνολό του (…) Οι επενδύσεις από το εξωτερικό συνεχίζουν να αυξάνονται (…) Χρειάζονται παρεμβάσεις με αλλαγές προσώπων που γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη (…) Αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα την αθλητική βία».

Σε ερώτημα για την ανεργία, για το ποιες πρωτοβουλίες δρομολογούνται για την αποκλιμάκωσή της, ανέφερε:

«Η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%. Οι μισθοί αυξάνονται. Ο εργαζόμενος έχει σήμερα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη γιατί μειώνεται η ανεργία. Έχουμε μια Οικονομία που αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια στα τρόφιμα και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης ως προς την προ ημερών του επιστολή του στην Κομισιόν, σημείωσε:

«(…) Θέλουμε να θέσουμε την πρόεδρο της Επιτροπής προ των ευθυνών της ενόψει της νέας της θητείας. Πιστεύουμε ότι η Κομισιόν θα σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα (…) Είχα την εντύπωση ότι η Αριστερά ήταν κατά των μονοπωλίων (…) Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα επιβάλλει περιορισμους στις πολυεθνικές».

Σε ερώτημα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μήνυμα που αυτό θα φέρει, ανέφερε:

«(…) Θέλουμε ισχυρή εντολή για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε εκλεγεί (…) Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της (…) Οι ευρωεκλογές έχουν και μια σημαντική εθνική διάσταση (…) Θέλω το βράδυ των ευρωκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι η ΝΔ είναι η ισχυρή κυβερνητική δύναμη».

Σχετικά με το ποιο θα είναι το ποσοστό της επιτυχίας και πιο αυτό της αποτυχίας για την ΝΔ στις ευρωεκλογές, απάντησε:

«Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. 2019 πήραμε 33% και έναν μήνα μετά πήραμε 40%. Εκ των πραγμάτων είναι μία εκλογική αναμέτρηση με πιο χαλαρή ψήφο όπου συνήθως τα ισχυρά κόμματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο στις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε. Για αυτό και θα αγωνιστούμε την τελευταία εβδομάδα για να αυξήσουμε τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε ταμείο και θα ακούσουμε το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες. Αυτός αποφασίζει για τα διλήμματα των ευρωεκλογών έτσι όπως έχουν τεθεί από όλα τα κόμματα.

Για τον κύριο Κασελλάκη εγώ δεν θέλω να πω πολλά, θέλω να του θέσω όμως σε ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του. Εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ως πρεσβεύουν το δόγμα καθαρά χέρια. Αυτοδημιούργητος, επαγγελματίας από το εξωτερικό επιτυχημένος με πολλά λεφτά, το τι κάνεις στην ιδιωτική του ζωή δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες. Γιατί μερικές φορές υπάρχει και αυτή η σύγχυση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Το πως όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργεί την περιουσία του είναι κάτι που ενδιαφέρει τις πολίτες. Εγώ θα παραμείνω σε αυτό που έχει πει ο ίδιος ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του μέχρι τις ευρωεκλογές ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες την οικονομική του κατάσταση.

Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να συγκρίνουμε ευρωπαϊκές πολιτικές. Από τον κύριο Κασελλάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Θέλουμε ή δεν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε ένα δεύτερο ταμείο ανάκαμψης;».

Για φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη στις επιχειρήσεις, ανέφερε:

«Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε μειώσει πολλούς φόρους την πρώτη τετραετία, στην εργασία, στο κεφάλαιο και θέλουμε να  μειώσουμε και άλλο τις εργοδοτικές εισφορές. Όπως έχω πει και εγώ και το οικονομικό μου επιτελείο πρώτη μας προτεραιότητα αν μας δοθεί η δυνατότητα είναι να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να κάνουμε και την απασχόληση πιο ελκυστική αλλά και να μειώσουμε την επιβάρυνση στον εργαζόμενο και την επιχείρηση. Μην ξεχνάμε όμως που ήταν η εργαζόμενοι το 2019, ποια ήταν η φορολογική τους επιβάρυνση ειδικά για τη μεσαία τάξη και που βρίσκονται σήμερα. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο». 

Για την επιδοματική πολιτική, σημείωσε:

«Γίνεται πολύς λόγος στη χώρα μας και τα επιδόματα. Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος για τα δεδομένα της οικονομίας μας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΑ πλήρωσε 320 εκατομμύρια ευρώ για ένα μήνα για επιδόματα. Αυτά έχουν να κάνουν με την υποστήριξη για το ενοίκιο, με τα παιδιά, αναπηρίας, είναι στοχευμένα επιδόματα.

Για εμάς το δημογραφικό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Μου κάνει εντύπωση ότι μερικές φορές ακούω μία κατηγορία απέναντι στην κυβέρνηση για επιδοματική πολιτική. Αυτοί λοιπόν που εκτοξεύουν αυτή την κατηγορία οφείλουν να μας πουν ποια επιδόματα θεωρούν ότι αδικαιολόγητα τα καταβάλει η κυβέρνηση και αν ναι να μας πουν πόσο και πως θέλουν να τα περικόψουν».

Σχετικά με τα Τέμπη, ανέφερε:

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία, και θα το κάνω ακόμα μία φορά. Οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι πολύ άδικες γιατί πρέπει να αναλογιστείτε ότι η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι. Κάποιοι από αυτούς είναι ήδη προφυλακισμένοι. Η κυβέρνηση προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις στη δικαιοσύνη προκειμένου η δίκη για τα τέμπη να διεξαχθεί σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικές δικαιοσύνης. Θυμηθείτε πόσος χρόνος χρειάστηκε για να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση για το Μάτι. Αυτό σας μοιάζει με συγκάλυψη; Διότι τελικά η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Έχω σε αυτήν απόλυτη εμπιστοσύνη εάν κάποιοι δεν πράττουν το ίδιο να βγουν να το πουν ανοιχτά.

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και πρόθυμη να συζητήσει στη βουλή οποιαδήποτε ευθύνη υπουργών με βάση το σύνταγμα και τις διαδικασίες που διέπουν ενδεχόμενη ποινική δίωξη ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ξέρετε το 2013 έγινε ένα αντίστοιχο δυστύχημα στην ισπανία με 80 νεκρούς. Η δίκη ξεκίνησε πολλά χρόνια μετά. Και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Εδώ θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι μία τέτοια τραγωδία δεν θα ξαναγίνει. Έχουμε δαπανήσει πολύ σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη συστημάτων τηλεδιοίκησης και να μπορέσει η ελληνίδα και ο έλληνας να ξαναεμπιστευτούν το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς που είναι το τρένο». 

Σχετικά με την Υγεία, ανέφερε:

«Η ριζική αναμόρφωση του εσύ είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Τεχνικό σύστημα υγείας στάθηκε όρθιο στη διάρκεια της πανδημίας με σημαντική υποστήριξη από ελληνικό κράτος. Όμως η πανδημία προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πολλά συστήματα υγείας άλλων χωρών, όμως αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος της πανδημίας και να αναμορφώσουμε το σύστημα υγείας το οποίο έχει σημαντικά δομικά προβλήματα και χρειάζεται έναν εξορθολογισμό.

Χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, όπως ξέρετε γίνονται προσλήψεις, όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε – αυτό είναι ένα δομικό ζήτημα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το ασεπ και πρέπει να μας απασχολήσει – εξακολουθούμε να έχουμε ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες και αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού συστήματος μας, για παράδειγμα δεν έχουμε αρκετούς αναισθησιολόγους αυτή τη στιγμή για να προσλάβουμε αλλά επενδύουμε και πολύ στον εκσυγχρονισμό βασικών υποδομών των νοσοκομείων μας. Δημιουργούμε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε πάνω από 80 νοσοκομεία και προχωράμε σε πλήρη αναμόρφωση 156 κέντρων υγείας.

Οι Έλληνες πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα σε 18 μήνες από τώρα γιατί είναι έργα του ταμείου ανάκαμψης. Αλλά υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά υπάρχει μία κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά και την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη. Αυτή την στιγμή έχουμε εντοπίσει 20.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια προγράμματα όπως για τον καρκίνο της μήτρας, του παχέος εντέρου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Και αυτά χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης». 

Στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», το οποίο όπως είπε ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αναφέρθηκε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο, να πάμε σε ζευγάρια από 40 έως 50 έτη που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα», ανέφερε σχετικά.

«Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους», είπε ακόμη.

Για το θέμα της Σκοπίων υποστήριξε:

«Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι βόρεια μακεδονία erga omnes. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχετε δίκιο είναι μία διάθεση να αμφισβητηθεί στην πράξη η μία και ενιαία ονομασία. Δεν θα το δεχτεί η Ελλάδα αυτό.

Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα ενθάρρυνα την ηγεσία των σκοπίων να μη θέσεις σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία, την οποία η χώρα μας την έχει στηρίξει και νομίζω ότι τη στηρίζουν και οι πολίτες αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει λογική και θα τηρηθεί κατά γράμμα η υπάρχουσα συμφωνία.

Για εμάς είχε πολλά αρνητικά, αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν ακριβώς η μία και ενιαία ονομασία έναντι όλων. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στην πράξη από κανέναν. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωσης το ζήτημα αυτό και δεν είμαστε μόνοι μας καθώς η ευρωπαϊκή ένωση και οι ΗΠΑ είναι στο πλάι μας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.