Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε σημείο που θα έχουμε μια ένταση στο Αιγαίο»
Μήνυμα πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λιβύη και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA o κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας. Παράλληλα, σημείωσε πως έχει αποστείλει επιστολές στην Ε.Ε. , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
«Θα πράξω ότι χρειάζεται» είπε ο Πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί και τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.
«Η Αικ. Σακελλαροπούλου θα είναι μία εξαιρετική πρόεδρος»
Πεπεισμένος ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα με επάρκεια, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως έχει όλα τα εχέγγυα να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικο. «Θα είναι μία εξαιρετική πρόεδρος που θα αφήσει το δικό της στίγμα», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στη νέα εποχή της χώρας, τονίζοντας πως η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε πως «ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε 718 λέξεις να πει ναι».
Αναφερόμενος στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σέβομαι τον Προκόπη Παυλόπουλο, ήταν καλός πρόεδρος», ενώ σχολίασε τη στάση του Κινήματος Αλλαγής με τη φράση πως «το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου.
Επιπλέον επεσήμανε πως δεν την επέλεξε γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί είναι γυναίκα.
«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο»
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το ζήτημα, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Παράλληλα, τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα. «Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».
Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως «οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά και σημείωσε ότι «κακώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου. Αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμετείχε στην διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και αυτό το κληρονομήσαμε, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε. Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα, της έστειλα επιστολή, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο».
Ακόμα πρόσθεσε πως «Το να εκδηλώνεσαι με μια προκλητικότητα δεν σημαίνει κατ ανάγκη πως δεν είσαι απομονωμένος. Υπήρξε σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Αλλά και η Ρωσία στο ζήτημα των συμφωνιών με τη Λιβύη καταδίκασε την Τουρκία. Όπως επίσης και οι αραβικές χώρες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ενεργή. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν ενδιαφέρον. Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται εάν δούμε ένα τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται από πριν, για να μην κάνουμε ό,τι χρειάζεται τότε».
Σε ότι έχει να κάνει με την συνάντησή του με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στην Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη εκτός από αυτά τα θέματα. Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα».
«Ο κ. Τραμπ έχει το δικό του στυλ, αλλά πλαισιώνεται από ένα ισχυρότατο επιτελείο που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τις πολιτικές. Με τον κ. Πομπέο όμως έχω μια πολύ καλή πολιτική σχέση και είναι καλό να ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε με κάποιον στις ΗΠΑ εάν αυτό χρειαστεί. Με τον κ. Τραμπ έχουμε και μια πολύ καλή προσωπική χημεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέφερε ότι «Δεν βρήκε μια κουβέντα να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους τσιμεντόλιθους. Αλλά κατηγόρησε την αστυνομία για προκλητική συμπεριφορά στην πρώτη φάση της εκκένωσης της κατάληψης. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η βία καταδικάζεται απ όπου και αν προέρχεται. Σε ορισμένα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Δεν βλέπω δείγματα γραφής ως προς το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά βλέπω ορισμένες γραφικές πιρουέτες, όπως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εφαρμοστεί η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις».
Τέλος σε ότι έχει να κάνει με τις φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Έχω κάνει όλα όσα είχα δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα».