, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει και θα έχουμε στοχευμένη μείωση τιμών» (Video)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Open παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτήν την ώρα.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για την ακρίβεια «είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το νοικοκυριό», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετίας στην ΕΕ και το επίπεδο τιμών μετά τα χρόνια της κρίσης είναι υψηλό. Στον πληθωρισμό των τροφίμων έχει ρόλο μεγάλο και το ελαιόλαδο, τόνισε το οποίο είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, είπε ακόμα και έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα αλλά όχι αυτό που περίμεναν οι πολίτες και εμείς», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πολυθενικών, υπογραμμίζοντας ότι ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση: «Τα προϊόντα αυτά είναι πολυεθνικών και πρέπει να γίνει διάκριση με τα προϊόντα της λαϊκής. Και έχουμε να διαχειριστούμε και την κλιματική κρίση. Διαπιστώσαμε ότι οι πολυεθνικές έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες και ζήτησα από την Κομισιόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά».

«Τα προϊόντα αυτά είναι πολυεθνικών και πρέπει να γίνει διάκριση με τα προϊόντα της λαϊκής. Και έχουμε να διαχειριστούμε και την κλιματική κρίση. Διαπιστώσαμε ότι οι πολυεθνικές έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες και ζήτησα από την Κομισιόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά».

Πρόσθεσε ότι κανένα μέτρο δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα και σημείωσε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε κάτι από αυτή την παρέμβαση.

«Όχι στην μείωση του ΦΠΑ – Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ και απάντησε: «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του δεν θα περάσει στον καταναλωτή αλλά δεν θα το αντέξουμε και δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα και όποιος εισηγείται μειώσεις να μας πει που θα βρει τα 2,5 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το ΓΛΚ για όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Και πρόσθεσε: «Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα και αν η αντιπολίτευση θέλει να έρθει να μας πει ποια θα κόψουμε. Έχουμε συζητήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα».

«Δεν αντέχει σε κριτική αυτό που λέει ο κ. Κασσελάκης ότι δεν θέλουμε να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων; Πως είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια», είπε.

«Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε παιχνιδάκια μικροκομματικά»

«Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά να μειώσουμε τον ΦΠΑ», δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι επιμένει στις αυξήσεις των μισθών. «Τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε αφήσει πίσω μας», είπε και πρόσθεσε ότι «θα αγωνιστούμε για εντατικούς ελέγχους στην αγορά». 

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις απανωτές προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί». «Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία “Μακεδονία”, θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε σε αυστηρό τόνο και συνέχισε: «Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία, δεν αλλάζουν».

«Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε παιχνιδάκια μικροκομματικά», υπογράμμισε και επανέλαβε πως «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια». 

«Θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια, αν το κάνουμε… Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας και όχι να κυρώσουμε τα μνημόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση»

«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν την συνθήκη, εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Βεβαίως και ζήτησα παρέμβαση από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν», υπογράμμισε. 

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση για να αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση.

Είναι και ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία και είπαμε ότι σε αυτή την συγκυρία δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων.  Αν κυρώσουμε τα μνημόνια θα τους δώσουμε πάτημα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», επανέλαβε.

«Ασυνάρτητος ο λόγος Κασσελάκη»

Ερωτηθείς αν θα ενισχυθούν Ελληνική Λύση και Νίκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα μπορούσα να πω ότι θα σκίσω την Συμφωνία και προειδοποίησα τον λαό ότι αν κυρωθεί δεν θα αλλάξει. Εφάρμοσα την συμφωνία αλλά σήμερα οι εθνικισμοί ξυπνούν στα Βαλκάνια».

Για τη συγγνώμη που τον καλεί να ζητήσει ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «από ποιους και για ποιο λόγο; Εκφράζεται με λόγο ασυνάρτητο και ίσως επειδή έλειπε να ενημερωθεί και να μην είναι απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Εγώ θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Επανέλαβε τα περί απολιτικ lifestyle λαϊκισμού και επειδή γενικά αποφεύγω τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς γι’ αυτό επιμένω στην πολιτική κριτική».

Πηγή: NewsIt

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.