Λάθος εκτίμηση ότι θα πέσουν
Του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Σε ηγετικό τουλάχιστον επίπεδο, στη ΝΔ, επικρατεί η άποψη ότι η κυβέρνηση θα πέσει γιατί είτε δεν θα αντέξει στη διαπραγμάτευση, είτε θα έχει προβλήματα εσωκομματικά, είτε γιατί θα φανεί πολύ σύντομα ότι αυτά που κάνει ή θα αναγκαστεί να κάνει θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που προεκλογικά υποσχέθηκε.
Συγνώμη, αλλά αυτό δεν φτάνει για να πέσει μια κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις πέφτουν γιατί οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ότι έχουν μια άλλη, καλύτερη εναλλακτική πρόταση από αυτή τους προσφέρει η εκάστοτε κυβέρνηση. Και αυτό δεν το προσφέρει στην παρούσα φάση η ΝΔ, δεν είναι δηλαδή η εναλλακτική που θα μπορούσε να πείσει ότι αξίζει να αφήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν αυτός κάνει λάθη που μπορεί να είναι και μοιραία για την πορεία της χώρας.
Η λογική λοιπόν του μένω ακίνητος και περιμένω να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα για πέρα λάθος και αφελής. Ακόμα όμως και να έπεφτε αυτό δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση αυτόματη επάνοδο της ΝΔ και των όποιων πιθανών συνδυασμών για σχηματισμό κυβέρνησης. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, θεωρώ πολύ πιθανό το εκλογικό σώμα να μετακινηθεί σε ακόμα πιο ακραία σημεία του εκλογικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της πλήρους πλέον απογοήτευσης ακόμα και από αυτούς που υποσχέθηκαν την «ελπίδα». Επιστροφή στην ΝΔ ακόμα και μετά από απόλυτη δικαίωση των προεκλογικών της θέσεων, χωρίς νέο δια ταύτα, δεν μπορεί να υπάρξει!.
Πρέπει λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμα και αν δεν θέλει να αλλάξει αρχηγό, ή ο αρχηγός της δεν θέλει να δει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας, να βρει τον προσανατολισμό της στον πολιτικό χάρτη. Σίγουρα το στίγμα δεν μπορεί να είναι δεξιά. Δεν φτάνει. Και μάλλον θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που ακόμα και στα λάθη που κάνει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν εισπράττει. Η ΝΔ καλείται να γίνει ένα κόμμα του ρεαλισμού και των μεταρρυθμίσεων. Η ιδεολογία δεν παίζει ρόλο. Αποδείχτηκε άλλωστε στις εκλογές του Ιανουάριου: έφτασε να πει ο κ. Παπάς ότι ΕΝΦΙΑ τέλος για το 2015 και οι μισοί ΝΔκράτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ!. Άρα λοιπόν δεν χρειάζεται συζήτηση για το ιδεολογικό περίβλημα του κόμματος. Χρειάζεται καταγραφή των μεταρρυθμίσεων, όρκο πίστης στην υλοποίηση τους, χωρίς καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης των μεταρρυθμίσεων αυτών με κανένα οργανωμένο συμφέρον σε περίπτωση που κληθεί να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Με το υπάρχον όμως πολιτικό προσωπικό στην ΝΔ, και όπως αυτό προέκυψε μετά τις εκλογές, το να πιστεύει κανείς ότι το συγκεκριμένο κόμμα θα μπορεί να γίνει μεταρρυθμιστικό, είναι μάλλον ουτοπία.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview