Μ. Δράμαλης: Τι απαντάω στη θυμωμένη νέα γενιά
Η νέα γενιά είναι θυμωμένη γενιά. Κι αυτος ο θυμός εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, ο θυμός είναι εχθρός της λογικής. Αλλά η επικοινωνία με τους νέους συχνά αποδεικνύεται δύσκολη και επίπονη. Πως να εξηγήσεις σ’ένα παιδί που ενηλικιώνεται και βγαίνει στην κοινωνία, τον τρόπο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του σε μια χώρα που βίωσε μέσα σε δέκα χρόνια μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση αλλά και τις συνέπειες μιας πανδημίας, ενός πολέμου και, δυστυχώς, τώρα μιας τραγωδίας;
Μου λένε συνεχώς νέοι άνθρωποι: «Είμαστε θυμωμένοι με τη νοοτροπία των παλαιών πολιτικών που μας οδήγησε σε τραγωδίες».
Τους απαντώ με σεβασμό: Η Ελλάδα αλλάζει. Το γεγονός ότι το κράτος εκσυγχρονίζεται, στέλνει ένα μήνυμα ότι πιστεύει στην τεχνολογία και ως εργαλείο διευκόλυνσης της επαφής μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να παρέχεις καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.Υπάρχει η εκπεφρασμένη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης, που δυσκολεύει κυρίως τη ζωή των νεαρών ζευγαριών. Ο προσανατολισμός είναι μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το δημόσιο.
Ρωτάνε οι νέοι: «Θέλουμε δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας».
Τους απαντώ: «Πράγματι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί αλλά ήδη έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με προσαρμογή του ιδιωτικού τομέα στη νέα πραγματικότητα που πρέπει να αυξήσει τις αμοιβές για να βρει τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που χρειάζεται. Βελτίωση συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο ονομαστικός μισθός έχει σημασία αλλά τελικά αυτό που σας ενδιαφέρει είναι τι μένει στην τσέπη. Αυτό σημαίνει φορολογία, σημαίνει εργοδοτικές εισφορές, να μένουν τελικά περισσότερα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου. Και από εκεί και πέρα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει και αυτός με τη σειρά του, οι εργοδότες δηλαδή θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ακούω συχνά γκρίνια από εργοδότες, «δεν βρίσκουμε τους εργαζόμενους που θέλουμε». Μπορεί να έχει και μια βάση διότι υπάρχει μία αναντιστοιχία δεξιοτήτων από την μία και ζήτησης από πλευράς των εργοδοτών από την άλλη. Η απάντησή μου είναι «πληρώστε και περισσότερα».
Ρωτάνε οι νέοι: Τι μπορούμε να περιμένουμε από έναν άνθρωπο σαν και σένα που κατέρχεται για πρώτη φορά στην πολιτική.
Τους απαντώ: «Στοχοπροσήλωση στον τομέα της παιδείας και της τεχνολογίας. Το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον αφορά και στις startup. Ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων με κοινοτικούς πόρους. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συνολικά καλές δουλειές, καλές απολαβές και ένα εξαιρετικό περιβάλλον στο οποίο να εργάζεται κανείς αλλά και να ζει. Και νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν και είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν.
Θα εργαστώ ως προς την καλύτερη σύνδεση μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων: Να σπάσουμε στεγανά και προκαταλήψεις του παρελθόντος, διότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς δουλειάς, της πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα.
Γι αυτό και έχω προτείνει την μετοίκηση του Υπουργείου Παιδείας στη Θεσσαλονίκη από τη στιγμή που διαθέτουμε ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου ιδιαίτερα στους τομείς των κλασσικών σπουδών, όπως αντιστοίχως τα Υπουργεία Ψηφιακής διακυβέρνησης λόγω της πληθώρας παγκοσμίων κολοσσών στη ζώνη καινοτομίας. Αλλά και το Υπουργείο Υποδομών δεδομένων των έργων και των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με την ολοκλήρωση του Μετρό, το FlyOver, την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου και της ΔΕΘ.
Και πάνω από όλα, την τεχνογνωσία μου για την ομαλή και γρήγορη μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά έτσι ώστε η χώρα μας σταδιακά να καταστεί έως και ενεργειακός εξαγωγέας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA