, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Μ. Σπυράκη: Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι παρόντες στη ζωή

«Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι παρόντες στη ζωή», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, σε δημόσια συζήτηση με θέμα την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η δημόσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε στην ομιλία της, τη σημασία του κοινού αγώνα για τη στήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ίδια, παρέθεσε σχετικά στοιχεία, αναφορικά με την κατάσταση στις χώρες της ΕΕ. «Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ 84.000.000 άνθρωποι στην Ευρώπη βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση. Το ποσοστό είναι παρά πολύ μεγάλο», τόνισε.

Η ψυχική υγεία βρίσκεται σύμφωνα με την κ. Ράπτη στο επίκεντρο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος   δημιούργησε από την αρχή της πανδημίας ένα χαρτοφυλάκιο ειδικό για την ψυχική υγεία, μέσω της εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης, για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

«Στόχος μας είναι η πρόληψη και για αυτό θέλουμε να φτιάξουμε κινητές μονάδες που μπορούν να επισκέπτονται ψυχικά ασθενής, ομάδες τρίτης ηλικίας και παιδιά. Ήδη 106 νέες δομές πρόκειται να δημιουργηθούν ενώ 66 βρίσκονται στο στάδιο των διαγωνισμών που πραγματοποιούμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε η Ζωή Ράπτη. 

Όσον αφορά την πόλη της Θεσσαλονίκης, η υφυπουργός υγείας ανακοίνωσε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα αρχίσουν να λειτουργούν τέσσερα κέντρα ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, τα κέντρα αυτά θα αφορούν την ψυχική κατάσταση, την υποστήριξη στην οικογένεια, στα παιδιά που κακοποιήθηκαν και στα παιδιά με αυτισμό. 

Παραθέτοντας το δικό της μήνυμα μέσω βίντεο, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε πως πρέπει να γίνουν συντονισμένες δράσεις στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία και στις υπηρεσίες πρόνοιας. Η καλή ψυχική υγεία είναι στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για αυτό το 2023 προτείνεται ως έτος καλής ψυχικής υγείας. «Στόχος μας είναι η πρόληψη και είμαστε αποφασισμένοι μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων να αφοσιωθούμε στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση αλλά και να δώσουμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και στις μειονότητες. 

Η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση και τώρα η ενεργειακή, δικαιολογεί την μεγάλη αύξηση σε θέματα ψυχικής υγείας που καταγράφονται την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε ηλικίες 12-25 ετών, δήλωσε ο καθηγητής Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Παντελεήμων-Βασίλειος Μποζίκας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και εθνικός εκπρόσωπος για θέματα ψυχικής υγείας στον ΠΟΥ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, η τρέχουσα κατάσταση, η πανδημία, η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, έχει οδηγήσει στον διπλασιασμό των περιστατικών κατάθλιψης και στην αύξηση περί του 20% στις αυτοκτονίες. 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Μαρία Δερμεντζοπούλου.