, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Μ. Σπυράκη προς Κομισιόν: Zητά την θεσμοθέτηση δημοσιογραφικού σήματος κατά την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων

Tην θεσμοθέτηση δημοσιογραφικού σήματος για κάλυψη πολεμικών συρράξεων, ζητάει με επιστολή της προς την Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία παραβρέθηκε στην χθεσινή εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Πόλεμος και δημοσιογράφοι».

«H δημοσιογραφική κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει καταστεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους και τα τεχνικά συνεργεία. Ειδικότερα, μέχρι τώρα για την κάλυψη των πολεμικών συρράξεων οι απεσταλμένοι έφεραν τα διακριτικά “TV” ή “PRESS” στα κράνη, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα οχήματα τους», σημειώνει στην ερώτησή της η κ. Σπυράκη και προσθέτει:

«Ωστόσο, το σύμβολο “TV” απαγορεύθηκε από τον ουκρανικό στρατό υπό το φόβο της σύγχυσης με το σύμβολο «V» που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός, ενώ διαπιστώθηκε ότι η χρήση της λέξης “PRESS”, είναι δύσκολο να σχεδιαστεί. Ενόψει τούτων και δεδομένης της απόλυτης αναγκαιότητας να καλύπτονται οι πολεμικές συρράξεις από τον διεθνή τύπο προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και να αποτρέπονται κάθε είδους βιαιότητες κατά του άμαχου πληθυσμού ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς κρίνει τη θεσμοθέτηση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ενός διακριτικού σήματος απλού, εύληπτου και εύκολου να σχεδιαστεί με μέσα διαθέσιμα σε μία εμπόλεμη ζώνη, πάνω σε κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, κάτω από το οποίο θα εργάζονται όλοι οι δημοσιογράφοι, οι εικονολήπτες και τα τεχνικά συνεργεία;
  1. Σε ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να προβούν τα κράτη-μέλη για την άμεση εφαρμογή ενός τέτοιου σήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία ενδεχομένως με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας;». Στην χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν δημοσιογράφοι που κάλυψαν την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους για τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάστηκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.