, Τρίτη
30 Μαΐου 2023

Μ. Σπυράκη: Υποχρεωτική παραγωγή ανταλλακτικών και δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης για τα βιώσιμα προϊόντα

Σας έχει τύχει να χρειάζεστε ανταλλακτικό για τον εκτυπωτή ή το πλυντήριο, εξάρτημα για την πολυθρόνα που έσπασε και να μη βρίσκετε; «H Ευρώπη κάνει ένα βήμα, ώστε όλα τα προϊόντα, εκτός από τα τρόφιμα και τα φάρμακα, να μπορούν πλέον με ευκολία να επισκευαστούν και να ανακυκλωθούν», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση για τον Κανονισμό (COM(2022) 142 final), που ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (57 υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές) στην Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας, με εισηγήτρια την κ. Σπυράκη, στοχεύει «στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κύκλου ζωής των προϊόντων και τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Ο Κανονισμός, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας είναι άμεσα και οριζόντια εφαρμόσιμος στα κράτη – μέλη, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

-Ο κατασκευαστής κάθε συσκευής ή προϊόντος υποχρεούται να παρέχει στην αγορά και τα ανταλλακτικά που χρειάζονται τα προϊόντα, ώστε να μπορούν να επισκευαστούν.

-Οι συσκευές και τα προϊόντα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά οφείλουν να είναι επισκευάσιμα. Η πρόβλεψη αυτή πέρα από το δραστικό περιορισμό της χρήσης των φυσικών πόρων οδηγεί και στην αναβίωση και δημιουργία νέων επαγγελμάτων με τεχνική κατάρτιση και βασική δραστηριότητα τις επισκευές.

-Όλα τα προϊόντα οφείλουν να είναι ανακυκλώσιμα. Τα ειδικά σχήματα Εκτεταμένης Ευθύνης Παραγωγού (Extended Producers Responsibility Schemes) είναι το κλειδί για τη συγκέντρωση προϊόντων ανά κατηγορία με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της ανακύκλωσης των συστατικών τους.

Η κ. Σπυράκη, ως εισηγήτρια της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «μετά την ισχυρή πλειοψηφία που συγκέντρωσε η γνωμοδότηση της, υπογράμμισε το ρόλο του Κανονισμού στη διασφάλιση του πεδίου του ανταγωνισμού στα βιώσιμα προϊόντα», τονίζοντας ότι «με τον συγκεκριμένο Κανονισμό κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων της βιομηχανικής πολιτικής, την τόνωση της προσφοράς και της ζήτησης βιώσιμων αγαθών, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τα προϊόντα που πωλούνται στην εσωτερική αγορά».