Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε με την Τουρκία θέματα κυριαρχίας»
Ο κ. Τσίπρας δίνει μία σειρά από υποσχέσεις, χωρίς «να μας λέει από πού θα πάρει τα λεφτά και όλοι φοβόμαστε ότι δυστυχώς θα ξανακάνει τη γνωστή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ που είναι η επιβολή φόρων σε όλους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμί «Real FM 97.8».
«Μια κυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής» δεν προοιωνίζεται σταθερότητα αλλά «παντελής αστάθεια», σημείωσε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «αυτό που είδατε τα τελευταία χρόνια είναι μία μεταβολή της θέσης της χώρας. Από κει όπου ήμασταν μία χώρα η οποία μόνο δεχόταν εντολές από το “ιερατείο” των Βρυξελλών», γίναμε «μία χώρα που συνδιαμορφώνει και πολλές φορές επιβάλλει τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ» και έφερε ως παράδειγμα κατακτήσεις όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το πλαφόν στο φυσικό αέριο, το ψηφιακό πιστοποιητικό και τη μετατροπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωτουρκικές.
Ιδιαίτερα για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αποτελεί «τη μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας» και δήλωσε περήφανος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωσή του ως αρμόδιος υπουργός.
«Πήραμε τα περισσότερα κατά κεφαλή χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν τα πήραμε τυχαία, διαπραγματευτήκαμε 100 ώρες και φέραμε 72 δισ. ευρώ», σημείωσε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «κάποιοι άλλοι διαπραγματεύτηκαν 17 ώρες και έχασαν 100 δισ.».
Πρόσθεσε δε ότι τα χρήματα αυτά πάνε στους δήμους και τις περιφέρειες, πάνε στη στήριξη της οικονομίας, στις γειτονιές, στα σπίτια μας, στην ενεργειακή αναβάθμιση.
Σε σχέση με τις επικείμενες τουρκικές εκλογές, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν αναμένεται να μεταβληθεί δραματικά η στρατηγική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.
Σχολιάζοντας δε τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών για την εξωτερική πολιτική στη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι απευθύνονταν σε δύο ακροατήρια: αφενός σε σύμμαχες χώρες, οι οποίες «ενδεχομένως την επομένη μιας αλλαγής στην Τουρκία θα επανέλθουν σε μία λογική “άντε βρείτε τα”» και αφετέρου σε όσους στο εσωτερικό προτρέπουν σε «Πρέσπες του Αιγαίου». «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε θέματα κυριαρχίας και αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο», υπογράμμισε.
Τέλος, ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο επανέλαβε ότι, όπως όλες οι κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έτσι και η πληθωριστική, είναι εξωγενής. «Έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προσπαθούμε να ανακουφίσουμε την κοινωνία» και «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».